Zahvaljujući ovom crvu na planeti više neće biti debelih ljudi!

Ovaj crv, koji na prvi pogled izgleda kao i bilo koji drugi, u sebi krije tajnu leka protiv gojaznosti. Zahvaljujući njemu više nećete morati da držite dijete i da se suzdržavate od hrane

  • 2

Da li biste voleli da jedete koliko hoćete a da se ne ugojite? I to će uskoro biti moguće! Crv poseduje određenu genetsku mutaciju zbog koje ne može da se ugoji, a dalje istraživanje moglo bi rezultirati proizvodnjom pilule koja bi ljudima omogućila da u neograničenim količinama uživaju u svojoj omiljenoj hrani kao što su čokolada, sladoled i kolači, a da se ne ugoje ni malo.

Tim istraživača, na čelu sa Šonom Kuranom, pronašli su način kako da spreče gojaznost, izdvojivši ključni gen koji farmaceutske kompanije već pretvaraju u lek.

Istraživanja su uključila laboratorijske eksperimente u vezi s određenim genetskim mutacijama crva. Naime crvima sa hiperaktivnim SKN-1 genom, davana je hrana izuzetno bogata šećerom prilikom čega se oni nisu nimalo ugojili, za razliku od običnih crva koji su jeli istu hranu i dobili na težini.

SKN-1 gen takođe poseduju i ljudi, i zove se Nrf2 protein.

Nrf2 protein se vezuje za specifični DNK niz, i kontroliše sposobost ćelija da rade detoksikaciju ili poprave oštećenje nastalo usled izloženosti hemijski reaktivnom kiseoniku, čestoj pretnji zdravlju ćelija, što je već dokazano kroz istraživanja na sisarima.

Farmaceutske kompanije već rade na tome da razviju lekove sastavljene od malih molekula koji ciljaju upravo na Nrf2, u nadi da će stvoriti više antioksidanasa i usporiti starenje, a sledeći korak je testiranje na miševima.

Iako izgleda primamljivo napraviti pilulu koja bi nam pomogla da kontrolišemo reakcije našeg tela na hranu, to ima svoje rizike, jer je pojačana funkcija Nrf2 proteina takođe povezana i s agresivnim kancerom.

- Možda je sve samo stvar tajminga i lokacije. Pokušaćemo da aktiviramo Nrf2 u određenom tkivu i možda ćemo uspeti da iskoristimo prednosti, a izbegnemo opasnost – kaže Kuran.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA