TINEJDŽERI: Evo kako ćete najlakše da smršate!

S obzirom na poražavajuće podatke da je u svetu, pa i u Srbiji, sve više gojaznih pubertetlija, donosimo vam nekoliko ključnih saveta o tome kako da, ako imate višak kilograma, svoju liniju dovedete u red što lakše i zdravije

  • 2

Gojaznost predstavlja jednu od najvećih pošasti našeg doba. Posledice po zdravlje ljudi koji imaju višak kilograma su nesagledive, a posebno kada su u mlade osobe osobe koje se tek razvijaju.

Potencijalnih problema je mnogo. Od dijabetesa, preko srčanih problema, pa sve do socijalne stigme, odnosno ruganja vršnjaka, što može dovesti i do depresije.

Tinejdžeri koji pokušavaju da smršaju trebalo bi da se uključe u program vežbanja koji obuhvata i aerobne vežbe i vežbe otpora, pokazuju rezultati jednog ispitivanja na slučajnom uzorku. Takođe je ustanovljeno da se dijetom bez fizičke aktivnosti postiže veoma malo.

Kanadski istraživači su stavili 304 gojazna tinejdžera na dijetu sa dnevnim energetskim deficitom od 250 kalorija (mereno na osnovu trošenja energije u mirovanju).

Potom su ih nasumično podelili u četiri grupe na period od 22 nedelje: aerobni trening na spravama kao što je pokretna traka, vežbe otpora na trenažerima i sa slobodnim tegovima, kombinovani aerobni trening i trening otpora i grupa na dijeti bez vežbanja.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

- Obično se preporučuju aerobne vežbe. Međutim, očigledno je da su oni koji su radili i aerobne i vežbe otpora izgubili masti i smanjili obim struka u mnogo većoj meri od onih koji su radili samo aerobne vežbe - rekao je autor istraživanja dr Ronald Dž. Sigal, profesor medicine na Univerzitetu u Kalgariju.

Dijeta bez vežbanja dovela je do smanjenja masti u organizmu za svega 0,6 odsto. Međutim, među adolescentima koji su se pridržavali barem 70 odsto programa, došlo je gubitka masti od 2,5 odsto kod aerobnih vežbi, 3,2 odsto kod vežbi otpora i 4,8 odsto kod kombinacije ove dve vrste vežbi.

Obim struka se veoma malo smanjio kod grupe na dijeti, u poređenju sa oko 3cm kod aerobnih vežbi, oko 2cm kod vežbi otpora i nešto više od 6cm kod njihove kombinacije.

(Telegraf.rs / NYTimes)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA