VEST VEKA: Sida se pretvara u bolest koja nije smrtonosna!

Ukoliko se plašite da se ne zarazite HIV-om, postoji sve manje razloga za to. Donedavno veoma opaki virus je evoluirao tako da je sve slabiji i sve manje opasan po ljudsko zdravlje

  • 4

Fantastične vesti stižu iz sveta medicine! Kako se navodi u rezultatima ogromne studije, HIV postaje sve manje smrtonosan, ali i sve teže prenosiv s čoveka na čoveka.

Tim stručnjaka sa Oksforda dokazao je da se moć virusa humane imunodeficijencije sve više razvodnjava i da je imuni sistem čoveka sve sposobniji da se izbori sa njim. HIV-u je potrebno sve više vremena da bi se pretvorio u sidu, a promene u samom virusu sprečavaju da se on tako lako širi s osobe na osobu.

Ovaj poznati muzičar je bio prva zvanično registrovana osoba obolela od side u Jugoslaviji (VIDEO)

Virolozi čak idu dotle da sa samopozudanjem tvrde da će vrlo brzo HIV postati potpuno bezopasan za nas. Ovo su dobre vesti, posebno kad se zna da u svetu trenutno ima preko 35 miliona zaraženih, odnosno ljudi čiji imunitet uspešno odoleva svim napadima virusa.

DOBAR DAN, JA IMAM SIDU: Pogledajte kako su Beograđani reagovali na ovo (FOTO) (VIDEO)

Inače, poznato je da je HIV pravi majstor prerušavanja. On je sposoban da brzo i bez preteranog napora mutira i izbegne prilagođavanje imunog sistema. Ipak, dešava se da virus napadne osobu sa izuzetno snažnim imunitetom.

- Virus se tad bukvalno nalazi između čekića i nakovnja. Preostaje mu ili da samo nestane ili da se prilagodi. Srećom, to prilagođavanje ga slabi. Smanjuje se njegova moć reprodukcije, što ga zauzvrat čini manje zaraznim, ali mu i smanjuje potencijal da izazove sidu – rekao je profesor Filip Gulder sa Oksford univerziteta.

Posmatrajući širenje epidemije HIV-a, prvo u Bocvani, a potom dekadu kasnije i u Južnoaričkoj Republici, primećeno je da je s vremenom, na prvoj teritoriji snaga virusa oslabila za barem desetak odsto, a sada polako opada i na drugoj.

Da li ste znali da je sportista koji je izmislio najpoznatiji pozdrav na svetu preminuo od side? (FOTO) (VIDEO)

Takođe, kako piše u članku objavljenom u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, antiretroviralni lekovi takođe su zaslužni za sve veće opadanje moći HIV-a.

- Pre dve decenije, period do javljanja prvih simptoma side bio je deset godina. Danas se ta brojka popela na 12,5, što je vrlo brza promena. Iz ovoga slobodno možemo da ivedemo zaključak da će u narednim godinama produžetak inkubacije biti sve duži i duži, a sam virus slabiti, tako da će predstavljati sve manju opasnost za ljudski rod – objašnjava proesor Gulder.

OVO MORATE ZNATI: Odgovori na 9 najbitnijih pitanja o sidi

(Telegraf.rs / BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    2. decembar 2014 | 11:20

    Не плашимо се, знамо да ће амери открити неки нови смртоносни вирус!

  • Bre

    2. decembar 2014 | 16:43

    Ali *ebola sad *ebe Opasnije od side lakše se prenosi.

  • Mici

    2. decembar 2014 | 13:27

    Mic po mic I ode sida I hiv u istoriju ;)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA