OVU BILJKU SIGURNO IMATE U KUHINJI: Da li znate koje sve bolesti leči?

Lekovita svojstva ove biljke poznata su u našem narodu još od davnih vremena, a i dan danas možete je naći u gotovo svakoj kuhinji u Srbiji

  • 2

Lečenje biljkama (travarstvo) već vekovima se primenjuje u našem narodu. S pojavom konvencionalne medicine, ova narodna metoda lečenja je prešla u drugi plan, pa danas malo ko zna lekovita svojstva biljaka koje su nam jako dobro poznate i koristimo ih uglavnom kao začine ili za kuvanje čaja. Saznajte šta sve leči ova čudotvorna biljka:

Kamilica (Matricaria chamomilla), u narodu je poznata još kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milica-trava, milanka, gamilica, kamil-tej, kokošnjak, carev cvet i gorčak. Veoma je nalik beloj radi i spada u porodicu Asteraceae.

Kamilica cveta od maja do septembra, a najlekovitiji deo ove biljke je upravo cvet. Koristi se u prehrambenoj industriji, kao i u kozmetici i farmaciji.

Najširu primenu ima u lečenju kože i kose. Ako svakodnevno ispirate kožu lica i tela čajem od kamilice, već posle nakoliko dana primetićete blagotvorne efekte. Izuzetno je dobra i za tretiranje opekotina od sunca, a za opekotine blažeg stepena može se koristiti zavoj potopljen u čaj od kamilice. Zbog svog blagotvornog dejstva na kožu, od kamilice se prave i razne kreme koje se takođe mogu koristiti za tretiranje opekotina.

Pored nege kože, ovom biljkom možete tretirati razna oboljenja poput polenske alergije, raznih vrsta upala, spazma mišića, menstrualnih tegoba, insomnije i hemoroida, a naročito je efikasna u lečenju bolesti organa za varenje.

Dokazano je da je kamilica jak antioksidans pa se često koristi za otklanjanje posledica stresa.

Kamilica se može koristiti za ublažavanje simptoma prehlade tako što se inhaliraju njena isparenja, što će biti od velike pomoći i kod hroničnih oboljenja disajnih puteva poput hroničnog bronhitisa, sinuzitisa, astme i raznih alergija.

POSEBNO VAŽNO je znati da je korišćenje ove biljke idealno tokom tretmana u slanim sobamazato što se pojačava blagotvorni efekat haloterapije. Ukoliko još niste probali tretmane u slanim sobama, evo prilike da to uradite po najpovoljnijoj ceni u studiju SLANA SOBA.NET.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA