Da li ste se ikad zapitali kuda ide salo dok vežbamo i mršavimo? Nikada nećete pogoditi!

Udahnite duboko! A sad, snažno izdahnite! Ako je verovati novim naučnim saznanjima vi ste upravo izbacili iz sebe ne samo vazduh, već i jedan komadić masnoće iz svog tela

  • 2

Većina ljudi koji žive u savremeno doba opterećeno je kilažom. Zato, mnogi se trude da se hrane zdravo, ali i da što više vežbaju. Međutim, dosad se nije znalo šta se dešava sa masnoćama kojih se otarasimo tokom treninga, odnosno, gde to one nestaju.

Tim stručnjaka iz Sidneja izneo je neverovatnu teoriju. Prema njima, nije istina da se fizičkom aktivnošću sav naš višak pretvara u toplotu i energiju, već u vazduh koji izdišemo iz tela! 0Njihovi rezultati pokazuju da se od deset kilograma sala, samo 1,6 kg izluči znojenjem i mokraćom, a 8,4 je ugljen-dioksid koji izdišemo.

- Ispostavlja se da se masa ispušta disanjem. Odlazi u vazduh – rekao je autor ove teorije Ruben Mirman, po zanimanju fizičar i TV voditelj.

Za biohemiju mršavljenja Mirman se zainteresovao pre par godina, u trenutku kada je aktivnim vežbanjem i dijetom izgubio 15 kilograma. Zapitkivao je sve moguće lekare, nutricioniste, trenere “Gde su nestale moje masnoće?”. No, niko nije znao da mu da odgovor.

Kao fizičar, shvatio je da se to kosi za Lavoazjeovim Zakonom o održanju mase. Da bi shvatio u čemu je stvar, udružio se za Endrjuom Braunom, direktorom Škole za biotehnologiju i biomolekularne nauke na univerzitetu u Sidneju. Evo šta su zaključili.

Mi se gojimo kada se višak unetih ugljenih hidrata i proteina pretvaraju u trigliceride (sastavljene od ugljenika, kiseonika i vodonika), koji se zatim skladište u obliku lipidnih kapljica unutar masnih ćelija. Da bismo smršali, neophodno je da “razbijemo” te trigliceride i oslobodimo ugljenik iz njih.

Rezultati su pokazali da je za kompletno “razbijanje” 10 kilograma ljudske masnoće neophodno da udahnemo 29 kilograma kiseonika (i usput sagorimo 94.000 kalorija). Ovim procesom oslobađa 29 kilograma ugljen-dioksida i 11 kilograma vode.

- Naše kalkulacije pokazale su da pluća predstavljaju ključan organ za izlučivanje masti – napisali su oni u stručnom radu objavljenom u časopisu BMJ.

Ipak, nešto je tu falilo. Ova formula nije otkrivala šta dešava s ćelijama masnoće tokom ove reakcije. Nakon mesec dana istraživanja, Braun je naleteo na jednu studiju iz 1949. godine koja im je pomogla da reše problem.

Tako su došli do konačne cifre da se topljenjem 10 kg sala oslobađa 84 odsto molekula masnoće koju izdišemo kao ugljen-dioksid, a preostalih 16 odsto je voda. Ipak, da biste smršali, nije dovoljno samo da dišete! Kako bi se “otključao” ugljenik, odnosno razbila masna ćelija, neophodna je vežba!

- Ako ne radite ništa, vi ćete udahnuti i izdahnuti vazduh 12 puta u minutu, odnosno 17.280 puta na dan, čime ćete izbaciti tek desetak miligrama ugljenika. Vežbanjem je to mnogo više – rekao je Mirman.

(Telegraf.rs / Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grofica

    20. decembar 2014 | 20:50

    Masne naslage su ''rezerve''. Kada gubimo kilograme tj.unosimo manje hrane,nase telo uzima te rezerve i tako se naslage tope tj.pretvaraju u energiju koja je ptrebna za funkcionisanje organizma. Toliko pamtim iz skole( ljudsko telo i organi se uce u 7-om razredu).

  • mely

    21. decembar 2014 | 06:43

    pa jeste Grofice, tako se troše ali pitanje je ovde gde odlaze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA