Da li šargarepa zaista poboljšava vid? (VIDEO)

Kad smo bili mali stalno su nam govorili da moramo da jedemo šargarepu da bismo bolje videli. Kod nekih to nije upalilo, ali zato ima onih koji i danas jedu puno šargarepe, iako im se ne sviđa, samo zato što veruju da će videti bolje

  • 1

Ako budemo jeli dosta šargarepe videćemo bolje! Da li je to mit ili istina? Istina je da šargarepe sadrže beta karoten, supstancu koja je generalno dobra za zdravlje očiju, ali da li ćemo zaista videti bolje?

Glasine o tome kako šargarepe mogu da izazovu gotovo trenutno poboljšanje vida nastale su u Drugom svetskom ratu u Britaniji. Naime, Britanci su imali tajni radarski sistem koji im je doneo dosta uspeha u obaranju neprijateljskih aviona, pa da ne bi otkrili tajnu svog uspeha, smislili su priču kako vojnicima daju da jedu mnogo šargarepe zbog čega oni bolje vide neprijateljske avione.

Hemičar, Čed Džons, s naučne tačke gledišta objašnjava proces kako šargarepa, odnosno beta karoten, utiču na vid.

- Kada jedete hranu koja sadrži beta karoten, vaše telo ga pretvara u vitamin A, koji se zatim transformiše u retinol, supstancu koja je važna za funcionisanje ćelija oka. Retinol se u ćelijama nalazi umotan u protein, a kada je osvetljen, on menja oblik tog proteinskog lanca i izaziva lančanu reakciju koja na kraju obaveštava mozak da više nije mračno – kaže Džons u priloženom video klipu.

Iz te perspektive, sve namirnice koje sadrže beta karoten su dobre za zdravlje vaših očiju, ali neće vam pomoći da skinete dioptriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA