Evo zašto ne treba da se uspavljujete uz e-knjigu i tablet

Tim istraživača sa Medicinskog fakulteta Harvard Univerziteta uporedio je efekte čitanja klasične knjige i e-čitača pre spavanja i otkrio da korisnici elektronskih uređaja sa pozadinskim osvetljenjem teže utonu u san

  • 4

Ako pre spavanja čitate elektronsku knjigu onda znajte da ćete loše spavati, a možda čak i naškoditi svom zdravlju, upozoravaju američki lekari.

Kako prenosi BBC, tim istraživača sa Medicinskog fakulteta Harvard Univerziteta uporedio je efekte čitanja klasične knjige i e-čitača pre spavanja i otkrio da korisnici elektronskih uređaja sa pozadinskim osvetljenjem teže utonu u san, nemirno spavaju i ujutru ustaju umorniji.

Naime, plava svetlost koju emituju pametni telefoni, tableti i LED osvetljenje, može da poremeti naš unutrašnji časovnik. Plava svetlost uveče može da uspori ili pak spreči proizvodnju melatonina, hormona spavanja.

Stručnjaci sa Harvadra su sproveli eksperiment u kom je učestvovalo 12 dobrovoljaca koji su pet dana pre spavanja čitali papirnu knjigu, a pet dana sa iPad. Uzorci krvi korisnika tableta pokazali su smanjenu proizvodnju melatonina, koja se poklapa sa poremećajem cirkadijalnog ritma, odnosno biološkog sata, za čak sat i po vremena.

Stručnjaci, čiji su rezultati objavljeni u Analima nacionalne akademije nauka, ustanovili su, takođe, da je osobama koje su čitale sa iPad bilo potrebno više vremena da utonu u san (10 minuta u proseku), da su imale manje REM sna i da su se budile umornije.

- Svetlo koje emituje većina e-čitača bije direktno u oči, dok je u slučaju klasičnih knjiga i starih modela čitalac izložen samo svetlošću koja se odbija sa stranica knjige. Dokazano je da nedostatak sna povećeva opasnost od kardiovaskularnih bolesti, te bolesti metabolizma, poput gojaznosti i dijabetesa, kao i raka - upozorio je vođa studije profesor Čarls Zajsler dodajući da je lekarska zajednica zabrinuta rezultatima istraživanja.

Zajser je posavetovao ljudime da što manje koriste e-čitače uveče, a to se posebno odnosi na tinejdžere koji su skloni da koriste mobilne telefone i tablete do kasno u noć.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    24. decembar 2014 | 00:21

    To uopste nije tacno. Naravno ne gledam u plavu pozadunu, nisam tolko lud, ali svako vece sa telefona citam knjigu, ne mogu ni da zaspim ako ne citam. To mi stvara duhovni mir i nemam nimalo problema sa snom. Takodje citam Telegraf kao sto se i vidi, koji bas i nema uspavanke, ali mi nimalo ne skodi.

  • Mici

    24. decembar 2014 | 00:55

    Ja citam Nov Zavet na tabletu I mirno spavam ;)

  • orthodox

    24. decembar 2014 | 20:35

    Hahaha vidim experti sa pc-a lupaju minuse ovima sto su napiali da citaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA