OVIH DANA PRAVITE BEBU? Evo šta nikako ne smete da radite!

Planirate bebu? Onda sigurno već znate da bi, osim vođenja ljubavi u pravo vreme, trebalo da uzimate preparate s folnom kiselinom i da se čuvate od polnih i svakih drugih bolesti. Međutim, iznenadiće vas šta još nikako ne bi trebalo da praktikujete neko vreme pre početka trudnoće

  • 0

Ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, kao i onima koje su u prvom trimestru trudnoće, savetuje se da uopšte ne piju alkohol. Kako objašnjavaju naučnici, nije dobro ni za vas, ni za bebu da je "pravite" dok ste pod dejstvom alkohola.

Ranije se savetovalo da žene koje uskoro žele da postanu majke ne bi trebalo da piju više od dva pića jednom ili dvaput nedeljno, međutim, sada se smatra da ipak ne bi trebalo da piju uopšte.

Ne postoji bezbedna količina alkohola koju trudnica sme da popije. Ako hoće da budu sigurne da alkohol neće naneti nikakvu štetu bebi, žene koje su u drugom stanju ili žele da ostanu u skorije vreme, onda ne bi trebalo uopšte da piju alkohol.

Međutim, kada prođu prva tri meseca, male količine alkohola izgleda da nisu opasne. Tada je dozvoljeno jedno do dva pića nedeljno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Naučnici kažu da žene koje piju uoči začeća i tokom prva tri meseca trudnoće, time povećavaju rizik od pobačaja.

Vodič za roditelje, koji je objavio “Royal College of Obstetricians and Gynaecologists”, kaže da čak i mala količina alkohola, tokom prva tri meseca trudnoće, može da prođe kroz placentu i uđe u krvotok bebe.

SEKS U TRUDNOĆI: Da li sperma može da naudi bebi?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

To može štetno da utiče na razvoj bebe, posebno njenog mozga, što može dovesti do pobačaja ili do neke vrste poremećaja koji će se kasnije ispoljiti.

- Nemoguće je utvrditi koja količina alkohola bi bila bezbedna za konzumaciju u tom periodu, jer je svaka trudnoća individualna. Zato, najbolje je ne rizikovati i u potpunosti izbegavati alkohol, jer posledice mogu da budu fatalne.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA