TRUDNICE: Pogledajte kako duvanski dim utiče na vašu bebu u stomaku! (FOTO)

Ako vam je bilo neophodno još dokaza da bi u drugom stanju trebalo da batalite cigarete, pogledajte samo ovaj snimak sa ultrazvuka koji prikazuje kako se beba ponaša kad mama povuče dim

  • 6
Foto: Dr. Nadja Reissland, Durham University Foto: Dr. Nadja Reissland, Durham University

Profesorka Nađa Rajsland s britanskog Univerziteta “Durham” napravila je fantastične 4D-ultrazvučne snimke koji pokazuju razliku u ponašanju beba čije mame su pušači (na slici: gore) i onih koje nisu (dole).

SAMO ZA TRUDNICE PUŠAČE: Evo kako da najlakše ostavite cigarete!

Kako je pokazao ultrazvuk dvadesetak majki, u 24, 28, 32. i 36. nedelji trudnoće bebe trudnica-pušača češće se dodiruju po licu i ustima, a to rade zbog toga što cigarete usporavaju razvoj nervnog sistema kod nerođenog deteta.

Bebe nepušača se ne dodiruju toliko, jer s vremenom dobijaju sve veću kontrolu nad pokretima, odnosno brže se razvijaju.

- Potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdila jasna veza između stresa i pušenja u trudnoći. Međutim, nadamo se da bi već ovi snimci majke trebalo da podstaknu da se odreknu duvanskog dima dok su u drugom stanju - istakla je autorka studije, doktorka Rajsland.

MAMA, SVE JE OK: Pogledajte kako nerođena beba pozira na ultrazvuku (FOTO)

(Telegraf.rs / Durham University)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    24. mart 2015 | 18:01

    Sta to vredi,pa nase zene su najpametnije.One prkose svemu razumnom.

  • Neznam ni ja!!

    24. mart 2015 | 18:30

    Jednostavno dzabe govoriti ovim trudnicama da ostave cigare u trudnoci i da nedaju da se duhani blizu djece. Cast tim majkama sto se toga drze al ih sve redje i redje. Svi mi znamo koji je to otrov samo se mnogi prave pametniji nego sto jesu.

  • """"""

    25. mart 2015 | 21:57

    Nikad u životu zapalila cigaru nisam. U kući kod mene toga nema. Svi smo nepušači. Čak izbegavam prostorije gde se puši,jer mi smeta. Imam dete,drugo na putu,i ne dam da nas truju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA