PROPAST ILI DOBRE VESTI? Evo šta znači kad vam titra oko!

 
 ≫ 
  • 4

Sigurno ste nakad doživeli da vam, bez ikakvog razloga, "zatitra oko". Saznajte šta to znači

Svima se bar jednom u životu dogodilo da mu “zatitra oko”, a da ne zna tačan uzrok. To je vrlo česta pojava koja obično zahvati jedno oko. Konkretni uzroci još nisu poznati, ali smatra se da na to utiče funkcionisanje određenih nervnih zona.

Titranje oka u medicini je poznatije pod nazivom "miokimija", odnosno, prisilno trzanje očnog kapka, ili grč očnog mišića. Neke svakodnevne pojave mogu uticati na titranje oka kao što je stres, umor, nedostatak sna, preteran unos kofeina, dugotrajno sedenje pred računarom, nervni poremećaj, ali i nedostatak magnezijuma u organizmu, koji se gubi znojenjem tokom napornog vežbanja.

Uz titranje oka, kao i kad vas svrbi dlan, vežu se razni mitovi i praznoverja. U različitim kulturama ti mitovi se drugačije tumače. Tako na našem podneblju mnogi smatraju titranje levog oka lošom srećom dok Kinezi, pak, veruju da je to znak dobre sreće.

Foto-ilustracija: Foter/^@^ina (Irina Patrascu) Foto-ilustracija: Foter/^@^ina (Irina Patrascu)

Ovako se tumači titranje oka u različitim delovima sveta:

Kina

Titranje u desnom oku smatra se lošim predznakom, dok je podrhtavanje u levom oku znak dobre sreće. Međutim, kod žena je situacija obrnuta. Kada titra u donjem levom kapku veruje se da će ta osoba plakati ili da je neko ogovara.

Delovi Afrike

U nekim delovima Afrike, veruju da kada gornji očni kapak titra, to je znak susreta s nekim koga niste očekivali, a podrhtavanje donjeg kapka znači da ćete uskoro plakati.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Indija

U Indiji se tumači obrnuto od Kine. Desno oko su dobre vesti, a levo loša sreća.

Havaji

Titranje u levom oku Havajcima je znak dolaska stranca, a konstantno podrhtavanje tog oka znači propast u porodici.

(Telegraf.rs / Zdravlje-Porodica)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scipion

    7. jun 2015 | 13:26

    Ја сам истраживао много, и коначно емпиријски дошао до сазнања да увек кад ми око затрепери отпадне по једна трешња негде на јужној Земљиној хемисфери.

  • Sujeveran

    6. jun 2015 | 21:32

    Prvi i zadnji put kada mi je zaigralo oko(desno),imao sam smrtni slucaj u porodici..

  • Kraljevcanka

    7. jun 2015 | 22:23

    Ja znam za sebe i provereno je da jad god mi je zaigralo levo oko nesto ruzno bi mi se desilo. Npr.Pre mesec ipo dana mi je igralo levo oko celi dan da bi me mama ujutru zvala i rekla da mi je tata umro ,iznenada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA