Ova žena je preživela pravi PAKAO, ali njena priča ipak ima srećan kraj!

Ovoj 27-godišnjakinji uklonjen je jedan jajnik kada je imala 13 godina, pre početka invazivnog tretmana za lečenje takozvane srpaste anemije

  • 0

Jedna žena u Belgiji prva je u svetu koja je rodila bebu putem transplantiranog tkiva jajnika koje je zamrznuto kada je bila dete, rekli su lekari.

MAMA ZA GINISA: Sa 65 godina rodila ČETVORKE, ali to nije sve!

Ovoj 27-godišnjakinji uklonjen je jedan jajnik kada je imala 13 godina, pre početka invazivnog tretmana za lečenje takozvane srpaste anemije. Njen drugi jajnik prestao je da funkcioniše nakon lečenja, što je značilo nemogućnost začeća bez transplantacije.

Stručnjaci se nadaju da bi ta procedura mogla da pomogne drugim mladim pacijentkinjama.

Žena je rodila zdravog dečaka u novembru 2014. godine, a detalji o tom slučaju objavljeni su danas u listu "Hjuman reprodakšn".

Foto-ilustracija: Foter/gjshepherd_br Foto-ilustracija: Foter/gjshepherd_br

Ženi je dijagnostikovana srpasta anemija kada je imala pet godina. Ona je emigrirala iz Republike Kongo u Belgiju, gde su lekari smatrali da je njena bolest toliko teška da joj je potrebna transplantacija koštane srži uz pomoć odgovarajućeg tkiva njenog brata.

Pre pristupanja transplantaciji koštane srži morali su da je podvrgnu hemoterapiji kako bi onesposobili njen imuni sistem i sprečili ga da odbaci strano tkivo. Hemoterapija može da uništi funkciju jajnika, pa su joj uklonili desni jajnik i zamrznuli delove tkiva. Preostali jajnik prestao je da funkcioniše kada je imala 15 godina.

Ona je 10 godina kasnije odlučila da želi dete, pa su lekari "nakalemili" četiri fragmenta jajnika na njen preostali jajnik i 11 fragmenata na druge lokacije u telu.

Pacijentkinja je prirodno zatrudnela u 27. godini, nakon što je spontano dobila mesečni ciklus.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA