Evo zašto nam se koža NAJEŽI kad nam je hladno

Iako vam se ovih da to sigurno nije desilo, osim ako niste u mokrom kupaćem kostimu par sati sedeli u debelom hčadu, sigurno ste se ranije dosta puta naježili kad vam je bilo hladno. Evo šta izaziva takvu reakciju našeg tela

  • 0

Dlačice na telu svih sisara, pa tako i čoveka, automatski se “dižu” kada nam je hladno kako bi stvorile sloj toplote. Mišići koji okružuju folikule dlačica se zgrče, a zbog toga se one uspravljaju i stvaraju izolacioni sloj.

Taj refleksni odgovor na hladnoću zapravo je reakcija koju smo nasledili od praljudi koji su imali duže dlake na telu. Danas čovek nema dovoljnu količinu dlačica na telu kako bi taj refleks izazvao željenu reakciju, odnosno, odbranu tela od hladnoće, ali mi i dalje isto reagujemo na takve nadražaje.

Ježenje kože događa se i kada se uplašimo, a naučnici kažu kako je i to jedan pradavni refleks iz vremena kada su se dlake na telu naših predaka nakostrešile u opasnim situacijama. Tada su one označavale pretnju zbog koje bi se predatori preplašili i otišli da traže drugi plen.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA