Ovi lekovi su lažni, ali leče BOLJE OD PRAVIH!

Verovali ili ne, placebo efekat je stvaran, čak i kod pacijenata koji su svesni toga da je terapija koju im je lekar dao - lažna!

  • 0

Istraživači su otkrili da kod pacijenata u borbi sa bolovima i te kako deluju lažni lekovi, čak i nakon što ih lekari upozore da je u pitanju placebo.

Ovo su LEKOVI koje MORATE da ponesete na LETOVANJE!

OPREZ: Ovi lekovi ne podnose vrućinu! Možete da se otrujete

Ako pijete ove lekove, nikako ne smete na sunce!

Inače, placebo (lat. placere = svideti se) je lažni proizvod koji ne sadrži lekovite supstance sa bilo kakvim farmakološkim dejstvom. Za razliku od placeba, lekovi koji sadrže lekovite materije nazivaju se verum.

Placebo efekat predstavlja situaciju kada je pacijent uveren da lek koji koristi ima blagotvoran efekat, iako tableta sadrži samo šećer (na primer, laktozu) ili infuzija samo fiziološki rastvor. Placebo je lek koji se koristi za sugestivan učinak u lečenju.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Danilo Rizzuti Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Danilo Rizzuti

Jedan od autora novije američke studije Skot Šafer pojašnjava kako su učesnici njihovog istraživanja imali zadatak da nose izuzetno vrele tanjire, a nakon obavljenog posla, lekari su im na dlanove nanosili gel protiv bolova.

Foto: Tanjug/AP, Foter/Flickr/Kai Hendry Foto: Tanjug/AP, Foter/Flickr/Kai Hendry

I iako su neki od učesnika zaista dobili terapiju gelom protiv bolova, većina njih je bila tretirana običnim vazelinom plave boje.

- Skoro svi ispitanici bili su uvereni u to da je tretman efektan u zaustavljanju bola. Ono što su zapravo iskusili je najobičniji placebo efekat - kazao je Šafer.

Foto: Profimedia/BSIP Foto: Profimedia/BSIP

On smatra da bi dobijena saznanja mogla da budu vrlo korisna u daljem istraživanju zavisnosti od lekova protiv bolova ili droga.

- Ukoliko se osoba bori sa zavisnošću od lekova, možemo je prebaciti na placebo i nastaviti takvu vrstu terapije - zaključuje autor studije i dodaje da je očigledno da placebo podstiče lučenje supstanci u mozgu odgovornih za uklanjanje bola i da deluje čak i nakon saznanja da je u pitanju lažni lek.

(Telegraf.rs / kliX)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA