5 loših navika koje su za vas štetnije i od pušenja!

Ako želite sačuvate zdravlje svoje porodice, trebalo bi da znate da se opasnost od bolesti često krije u stvarima koje vam na prvu loptu ne bi pale na pamet

  • 3

Mnogi ljudi u životu nisu zapalili cigaretu. Međutim, time niste sačuvani od opasnosti da se razbolite, pa čak i da dobijete rak.

I BOGATI UMIRU: Šokiraćete se kad shvatite šta sve nas UBIJA!

Zašto neki pušači dobiju rak, a drugi živi i zdravi doguraju do 100 godina?

Zaboravite lekove, ova hrana je najbolji depresiv!

Postoje sitne, naoko bezopasne navike koje štete našem zdravlju u istoj meri kao što to radi i pušenje.

Razlika je samo u mehanizmu dugoročnog uticaja na telo i organizam.

Foto: freeimages.com/Matthew Maaskant Foto: freeimages.com/Matthew Maaskant

Evo koje su to navike toliko štetne za sve nas:

Dugotrajno sedenje

Čak i uz redovno vežbanje, svakodnevno sedenje (najpre na poslu) izrazito šteti našem telu. Nema tog zdravstvenog problema kojeg sedelački način života neće pogoršati.

Ako sedite više od 8 sati dnevno, morate se naterati da u svoj svakodnevni raspored uvedete minimalno 30 minuta kretanja. Otiđite do prodavnice pešice umesto automobilom, ako koristite javni prevoz nakon posla prošetajte 15 minuta s kolegama. Ukratko, kad god možete ukradite priliku da protegnete noge.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa

Previše mesa i sira u ishrani

Ovo će teško pasti svim gurmanima, ali svoju ishranu ne smete temeljiti na ove dve namirnice, koliko god ih voleli. U našim krajevima i dalje postoji uverenje da obrok bez mesa nije kompletan, ali to nije istina.

Naravno, vašem telu su neophodni životinjski proteini koje dobijamo iz mesa i sira, ali postoje vegetarijanski izvori proteina kojima barem 2-3 puta nedeljno možete zameniti te namirnice. Na primer, mahunarke su idealna zamena i dopuna ishrani.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kuvanje na plinskom šporetu

Za razliku od električnog šporeta, plinski ima jednu manu. Kada kuvate, dobijate dodatnu dozu ugljen monoksida, azotnog dioksida i formaldehida, Tri zagađivača koje udišete i prilikom pasivnog pušenja.

U rešavanju ovog problema može vam pomoći aspirator koju obavezno treba uključiti kod kuvanja,.jer on smanjuje nivo zagađivača za 60 do 90 odsto, prenosi portal Zadovoljna.

Foto-ilustracija: Foter/Evil Erin Foto-ilustracija: Foter/Evil Erin

Odlazak u solarijum

Stalno se štitimo od sunca, a zaboravljamo da ni ono veštačko nije dobro za nas. Bez obzira na to što se solarijum često reklamira kao najsigurnije sunčanje, to je samo marketinški trik. Naučite voleti sopstvenu kožu bez obzira na to kakva je, jer je to zdravija opcija. Ako želite da joj podarite sjaj, jedite hranu bogatu beta-karotenom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Hronična neispavanost

Svakog dana svom organizmu moramo da obezbedimo minimalno 6-7 sati sna, kako bismo izbegli visoki pritisak, bolesti srca i mnoge druge zdravstvene probleme. Umor nije normalna pojava i nemojte se navikavate na neispavanost. Ako je potrebno, iz temelja promenite svoje životne navike kako biste sebi osigurali dovoljno sna.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa rizicima po zdravlje, konsultujte se s lekarom preko portala Eklinika.rs i to samo u tri klika!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA