Da li je bolje spavati na leđima ili na stomaku?

Da li ste se nekad probudili slomljeni kao da ste u snu istovarili kamion cementa? Saznajte koji položaj je najbolji, a koji je najgori za spavanje

  • 3

Svako ima neku svoju formulu za dobar san i na kraju je najvažnije da se ujutru budi svež i odmoran. Međutim, na to umnogome utiče i na to šta sanjamo, jer se događa da se, nakon noćne more, osećamo iscrpljeno kao da nismo ni spavali.

Jedno istraživanje otkrilo je da položaj u kom spavamo određuje šta ćemo sanjati.

Studija je sprovedena na 700 ispitanika, a zaključeno je da različite pozicije spavanja pritiskaju određene delove tela pa taj osećaj u datim trenucima kreira specifične vrste snova. Na primer, spavanje na stomaku češće vodi erotičnim snovima.

Na taj način svako može da odredi kakve snove želi da sanja namernim zauzimanjem određene poze u krevetu. Ipak, Ju upozorava da nije dobro da to pretvorite u naviku, jer fokusiranje na željene snove može da ugrozi kvalitet spavanja.

Spavanje na boku je najzdravije i najuobičajenije, ali ni to nije dovoljno za određivanje tipova snova jer i strana na kojoj spavamo ima velik uticaj. Spavanje na desnoj strani tela veže se za pozitivne snove, dok leva strana nosi blage noćne more.

Čini se da je najgora opcija spavati na leđima. Osim što uzrokuje bolove u vratu i hrkanje, potvrđene su i češće noćne more u tom položaju.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs / PortalOko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdrav Razum.

    20. oktobar 2015 | 08:36

    Spavanje na leđima je zapravo najzdravije zato što je telo u pravilnom položaju.

  • deftones

    20. oktobar 2015 | 22:18

    pa normalno da je zdravije na ledzima pogotovo za one koje rade teske fizicke poslove znam po sebi pogotovo jos akoje ispod tvrdo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA