Ovo je prvi rendgen snimak! Šta mislite, čija je to šaka? (FOTO)

Ovih dana navršava se 120 godina od izuma mašine bez koje moderna medicina ne može. Lekarima pomaže da prepoznaju prelome i teže bolesti na vreme, ali ponekad ono što ovaj aparatuspe da snimi, u može da nas i nasmeje

  • 3

Bilo da vas zaboli zub, da polomite ruku ili nogu, ako lekar posumnja na neki rak, pa čak i kad vas uhvati gadna prehlada – poslaće vas na rendgen. Isto tako, ne možete se ukrcati niti u jedan avion ili važnu ustanovu, a da vaše stvari mimoiđu iks-zraci. Ali, znate li kako su oni nastali?

Ovi rendgenski snimci će vas zaprepastiti (FOTO)

SEX-ZRACI: Vođenje ljubavi pod rendgenom (FOTO)

Ovih dana navršilo se 120 godina od otkrića nemačkog profesora Vilhelma Konrada Rendgena, bez kojeg bi moderna medicina bila gotovo nezamisliva. Još tokom 1895. godine, ovaj naučnik je je poput brojnih fizičara ispitivao efekte visokog napona na električno pražnjenje u razređenim gasovima u vakuumskim cevima.

Krajem godine, već su se ispitivali efekti katodnih zraka van vakuumskih cevi. U pripremi jednog od takvih eksperimenata testirao je aparaturu u mraku i primetio je nekakvo svetlucanje na stolu, koje se javljalo na metar od aparature, kada god uključi visoki napon.

Printskrin: bme.ccny.cuny.edu Printskrin: bme.ccny.cuny.edu

Pošto se u ponovljenim pokušajima desilo isto, upalio je šibicu i shvatio da svetlucanje dolazi od barijumplatinocijanida, koji je tu bio odložen čekajući neki od sledećih eksperimenata. U jednom momentu dok je ispitivao sposobnosti raznih materijala da zaustave zrake prineo je ruku fluoroscentnom zaklonu dok je aparatura bila uključena i primetio skelet svoje šake.

Evo kako na rendgenu izgleda žvakanje i gutanje hrane (VIDEO)

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kasnije je priznao da je ta slika ostavila tako snažan utisak na njega da je odlučio da dalje eksperimente nastavi u tajnosti, jer se plašio da bi mogao izgubiti reputaciju ako se ispostavi da sve što tvrdi nije tačno. Slavni naučnik punih šest nedelja nije izlazio iz laboratorije, u kojoj je jeo i spavao, kako bi otkrio tačno delovanje novootkrivenog zračenja.

RENDGEN SNIMAK: Evo kako se švercuju migranti! (FOTO)

Rendgen je nagađao da se radi o novoj vrsti zraka (katodni zraci su već bili poznati) koje je privremeno nazvao iks-zraci, koristeći matematičko označavanje za nepoznatu veličinu. Mada su kasnije, kada je postao poznat, po njemu dobili ime rendgenski zraci, on sam je radije koristio izraz iks-zraci.

Foto: Wikipedia/Wilhelm Röntgen Foto: Wikipedia/Wilhelm Röntgen

Rendgen je 22. decembra 1895. godine napravio sada već legendarnu i zapravo prvu “rendgensku” fotografiju šake svoje supruge Ane Berte Ludvig, a sve ostalo je istorija. Rad o novoj vrsti iks-zraka objavljen je 28. decembra 1895. godine.

RUKA OD MILION DELOVA: Prošla kroz mašinu za mlevenje mesa, pogledajte kako izgleda na RENDGENU (FOTO)

Foto: bl.uk Foto: bl.uk

Šest godina kasnije, Rendgen je postao prvi dobitnik tek ustanovljenog prestižnog priznanja za nauku, Nobelove nagrade, i to za fiziku. Novac od nagrade poklonio je svom univerzitetu. Iz moralnih pobuda je odbio da svoj rad zaštiti patentom.

Njegovo otkriće odmah se pokazalo korisnim ne samo u teoriji, već i u praksi. Rendgenski zraci omogućili su lekarima da ostvare vekovni san – da vide šta se dešava ispod kože. Radiolozi su iks-zrake, počeli da koriste ne samo za pregled kostiju, već i za otkrivanje i drugih degenerativnih promena u telu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Imate kućne ljubimce, a fale vam čarape? Umesto detektora laži, odvedite ih na RENDGEN!

Danas, svaka osoba ode "na snimanje" barem desetak puta u životu, a postoji bezbroj neobičnih, pa čak i bizarnih snimaka koji svedoče o tome šta je sve moguće naći u ljudskom, ali i svakom drugom živom telu.

Foto: bl.uk Foto: bl.uk

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaca

    12. novembar 2015 | 16:19

    Treba napomenuti da je x zrake, najverovatnije, otkrio Tesla. Rentgenu je za dobijanje prvih snimak bilo potrebno vise minuta ekspozicije i na kraju je njegova supruga dobila karcinom koze. Tek posto je Pupin otkrio pojacivacke folije, primena x zraka je postala prakticno primenjiva u medicini.

  • Psihopata

    12. novembar 2015 | 21:16

    to je šaka moga pokojnog dede Jeremije

  • Sasa

    13. novembar 2015 | 08:21

    Koliko nas uce pogresnom istorijom,sve najgore osobe velicaju,Paster stoka,Edison,sad ovaj..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA