Ove semenke sprečavaju rak, snižavaju holesterol i krvni pritisak (VIDEO)

Seme je suština svake biljke pa nije ni čudo što ima mnoga lekovita svojstva. Evo koje semenke su najlekovitije i šta sve leče

  • 3

Ljudi jedu razne semenke, a mnoge od njih su neverovatno zdrave. Ipak, neke se izdvajaju po svojim lekovitim svojstvima. Evo i zašto.

Ovu začinsku biljku morate da zasadite u saksiju. Nemate pojma koliko je lekovita!

Postoji bezbroj vrsta semenki. Neke od njih nisu još do kraja istražene, a neke nam jednostavno nisu dostupne. Glavna karakteristika je što sadrže ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama.

Seme se koristi prženo ili kuvano, priprema se u obliku brašna i putera, ali i na brojne druge načine - kao začin pa i osvežavajući napitak (aqua fresca).

Mlevene semenke mogu se dodati u smuti ili u razne pečene proizvode, na primer, peciva. Zbog visokog sadržaja ulja, semenke spadaju u visokokaloričnu hranu, na primer, seme susama sadrži 565 kcal/100 g. Baš zbog toga ga treba jesti u manjim količinama.

Foto-ilustracija: Foter/wiserbailey Foto-ilustracija: Foter/wiserbailey

Iako svako ima svoje nutritivne vrednosti, prema mišljenju stručnjaka, na prvom mestu su semenke čie. One spadaju u sam vrh namirnica bogatih vrednim hranljivim materijama, a sledi seme konoplje, laneno, susam i seme bundeve.

CHIA SEMENKE

Čia je biljka iz Meksika i Gvatemale, ali i drugih tropskih krajeva sveta. Vlakana ima 10 puta više od pirinča, štiti od bolova u zglobovima, pomaže kod skidanje suvišnih kilograma te štiti od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Čia semenke su vrlo retka namirnica koja sadrži gotovo idealan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Ne sadrži gluten pa je odlično za ljude koji boluju od celijakije. Ono što je manje poznato jeste da seme konoplje sadrži globuline (edistin) koji su važni u imunoprofilaksi nekih, pa i težih bolesti, kao što je TBC.

Seme ove biljke sadrži 2,5 puta više proteina od pasulja, 3 puta više antioksidanata od borovnice, gvožđa 3 puta više od spanaća, magnezijuma 15 puta više nego brokoli, C vitamina 7 puta više nego pomorandža, omega-3 masnih kiselina 8 puta više od lososa.

SEMENKE LANA

Istraživanje je pokazalo da kod eksperimentalnih životinja laneno seme može da blokira rast ćelija tumora, a može i da redukuje njegovu pojavu kod ljudi.

Zaustavlja porast krvnog pritiska, redukuje apetit. Sadržaj fitoestrogena stabilizuje hormonalnu ravnotežu, a visok sadržaj vlakana spušta nivo holesterola u krvi. Kao lek ovo je seme preporučivao i Hipokrat.

SEME KONOPLjE

To je hrana za preživljavanje. Pomaže imuni sistem i kod teških bolesti (TBC), ubrzava zarastanje rana nakon teških operativnih zahvata, odlično je za srce i krvne sudove - idealan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3: 1)

SEME SUSAMA

Sezamin iz susama ima blagotvorno dejstvo jer sprečava oštećenja jetre oksidacijom. Seme susama, od svih vrsta semenki ima najveći sadržaj fitosterola, koji imaju gotovo identičnu hemijsku strukturu kao holesterol pa u ishrani redukuje sadržaj holesterola koji potiče iz namirnica životinjskog porekla. Posledica toga je smanjenje šanse za dobijanje raka.

Sadrži kalcijuma više nego mleko, mangan i bakar, cink i vitamin B-1. Sezamin i sezamolin iz grupe lignana snižavaju holesterol i pritisak. Bogatstvo vitamina E stimuliše produkciju muških polnih hormona.

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • esma

    25. decembar 2015 | 13:30

    I golice ste zaboravili a mnogo su zdrave.

  • milan

    25. decembar 2015 | 11:51

    ove semenke treba uzimati u obliku ulja jer je to najprihvatljiviji oblik za ljudski organizam

  • Dada

    27. februar 2016 | 14:30

    A u sve to samleveno dodati I cimet I pravi prirodni lek za holesterol

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA