Evo šta treba da uradite da biste dobili povišicu

Nova istraživanja pokazuju da lica koja drugima upućuju na kredibilitet i dominantnost mogu u startu dobiti veću platu

  • 1

Na prvom razgovoru za posao, kad dotaknete pitanje plate, mnogo toga zavisi od Vas, a da toga možda i niste svesni. Lako ćete impresionirati osobu s druge strane stola ako počnete da govorite o svojim prošlim uspesima, budućim ambicijama ili sposobnosti da vodite tim.

Mrzite svoj posao? Evo zašto ne bi trebalo da date otkaz!

Ali, osoba koja vas sluša može se podsvesno oslanjati na vašu strukturu lica – što je izvan vaše moći – što će joj pomoći u određivanje vaše cene.

Nova istraživanja pokazuju da lica koja drugima upućuju na kredibilitet i dominantnost mogu u startu dobiti veću platu.

Prethodna istraživanja pokazala su da je dominantnost povezana s muškim karakteristikama poput kvadratnog lica, jakih vilica, izraženih obrva i tankih usana, te manjih očiju.

Pouzdanost je povezana sa ženskim karakteristikama poput okruglog lica, velikih očiju, tanjih obrva i punih usana. U poslednjoj studiji, koju citira i Association for Psychological Science,učestvovalo je 1500 osoba kojima su date fotografije stotinu muškaraca i žena.

Ispitanici su pitani da kažu koliko bi platili osobu s fotografije za poziciju maloprodajnog menadžera ili šefa maloprodaje. Za poziciju maloprodajnog menadžera, plate se kreću od 36.000 do 43.655 dolara godišnje, a za šefa maloprodaje od 125.000 do 134.000 dolara godišnje.

NIKAKO DA DOBIJETE UNAPREĐENJE NA POSLU? Ovo su glavni razlozi za to

U prethodnom eksperimentu, druga grupa ispitanika evaluirala je fotografije privlačnosti, dominantnosti i pouzdanost.

Kad su istraživači analizirali podatke, uočili su da je privlačnost bila važnija za kandidate niže pozicije. Oni koji su bili zgodniji, dobili bi u proseku 362 dolara veću plaću.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Među kandidatima za višu poziciju, pouzdanost i dominantnost bila je značajnija. Kandidati koji su delovali pouzdanije, dobijali su u proseku 419 dolara više, dok su oni koji deluju dominantnije dobijali 355 dolara više.

Rezultat istraživanja pokazuje da osobe koje se čine dominantnijima, deluju manje pouzdane. No, naučnici su za Business Insider rekli da su te odlike nezavisno uticale na iznose plata.

Drugim rečima, ako delujete izrazito dominantno, mogli biste biti bolje plaćeni, a ako delujete izrazito pouzdano, takođe biste mogli biti bolje plaćeni.

Najveći iznos plata dobili su muški kandidati koji su delovali pouzdanije od drugih. Dobili su u proseku 459 dolara više.

Naučnici su istraživanjem pokazali da tokom 40-godišnje karijere, poželjan izraz lica može doneti prednost između 11.000 i 26.000 dolara na godišnjem nivou.

(Telegraf.rs/ Izvor: večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Višekruna

    28. decembar 2015 | 22:41

    Šta treba da uradite da biste dobili POSAOOOO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA