Mislio sam da imam grip, a onda je usledio pakao! Ispovesti muškaraca koji su preživeli INFARKT će vam slediti krv

 
  • 0

Mnogi i ne iskuse klasične simptome tokom srčanog udara, kao snažan bol u grudima koji se spušta niz ruku, kratak dah ili znojenje

Priča o ovih nekoliko muškaraca pokazuje da za srčani napad nije potrebno osetiti veliki bol u grudnom košu. Ustvari, mnogi i ne iskuse klasične simptome, kao snažan bol u grudima koji se spušta niz ruku, kratak dah ili znojenje.

Kalan Li (45) iz Vašingtona, srčani udar doživeo: 15. marta 2010.

Li je advokat u državnoj agenciji u Bostonu i do posla udaljenog tri četvrtine milje uvek hoda. Jednoh jutra osetio je da ostaje bez daha i pomislio da ga hvata prehlada. Uveče, dok se penjao stepenicama do stana osetio je iste simptome. Sve je delovalo malo čudno, budući da je, tada 39-godišnjak nedelju dana ranije prošao odlično na sistematskom pregledu. Ipak, dok je to veče gledao TV, počeli su bolovi u grudima, kao i osećaj da će povraćati.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs

Iako je bio mlad, u formi, sa zdravom kilažom, nije pušio, pio niti koristio droge uputio se u bolnicu za svaki slučaj. Dok je stigao bio je bled, bez daha i imao strašne bolove u grudima. Doktori su mu odmah dali pilule nitroglicerina, a tokom operacije ugradili su mu stent, da otčepe arterije.

Tom Ivanji (28), Ohajo, srčani udar doživeo: 25. maja 2013.

Visok holesterol je uobičajen u njegovoj porodici, ustvari imaju genetske predispozicije. Njegovoj majci je ugrađen četvorostuki bajpas sa 37 godina. Infarkt se Tomi desio kada je imao samo 16 godina. Doktori su testirali njegov nivo holesterola i utvrdili da ima isto oboljenje. Posle toga, radio je sve kako su mu rekli: kontrolisao redovno nivo holesterola, vežbao i držao dijetu.

Ne volite zeleno povrće? Nakon ovih reči promenićete mišljenje!

Ipak, devet godina kasnije, dok je bio u kupovini sa ženom, tada 25-godišnji Tom osetio je nesvesticu. Pretpostavio je da je grip, ali kada je povratio, žena ga je ubedila da ode u bolnicu. Ugrađena su mu dva stenta, a kada je prvi "ušao", Tom kaže da se osećao kao da mu je neko podigao tonu tereta sa grudi. S obzirom da je inače bio zdrav i u formi njegovo srce nije pretrpelo trajno oštećenje. Ipak, kao posledica tog iskustva, Tom razmišlja da li da ima decu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- To me plaši. Kroz sve ovo sam prošao vrlo mlad i ne znam da li bi bilo fer da to prenesem svojoj deci - objasnio je Ivanji.

Rian Čaundri (35), Las Vegas, srčani udar doživeo: 30. avgusta 2003.

U istoriji Čaundrijeve porodice nema srčanih oboljenja, a on je sa 23 godine redovno posećivao teretanu. Zato je i bio ubeđen da njegov bol u vratu potiče od istegnuća mišića. Ustvari, njegovi roditelji i sestra, svi fizijatri su svi to potvrdili. U sledeće četiri nedelje bol se pogoršao i proširio na vilicu, grudi, gornji deo leđa i niz ruke. Ipak, doktor opšte prakse i specijalista ortoped kod kojih je otišao nisu videli ozbiljniji razlog za brigu. A bol je postajao sve jači.

SISTEMATSKI PREGLED: Evo koje analize MORATE da uradite sa 30, 40, 50 ili 60 godina!

- Bio je to takav bol da nikada ne bih pomislio da ljudsko biće može da ga preživi. Jednom sam pročitao članak u kome se navodi da je to bol kao da vam je slon stao na grudi i 100 posto je tako - priča Čaundri.

U bolnici su mu uradili dupli bajpas. Oporavak je tekao glatko, ali tek kroz četiri godine i nekoliko manjih srčanih udara otkrio je uzrok oštećenja arterije. U pitanju je redak autoimuni poremećaj, koji zvuči strašnije nego što zaista jeste.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/nokhoog_buchachon Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/nokhoog_buchachon

Pol Trejnor (44), Ilinois, srčani udar doživeo: 31. maja 2015.

Trejnor je glumac iz Čikaga koji je promenio svoj život u četrdesetoj: prestao da puši i pije, postao vegetarijanac, počeo da vežba jogu i smršao oko 22 kilograma. Njegovi visoki nivoi triglicerida i holesterola vratili su se na normalu. Kad se jedno jutro probudio s bolovima u vratu, mislio je da se samo preforsirao. Umarao se sve više i osećao iscrpljeno, a razlog je, smatrao je on, bila beba, štene i novi veliki posao.

Ako vas strefi INFARKT, imate samo 10 SEKUNDI fore da preživite! Evo šta treba da uradite (VIDEO)

Na ženino insistiranje otišao je u bolnicu gde su mu uradili angioplastiju. Trejnor se oporavio i doživeo samo blago oštećenje srca. Ali, posle nekoliko meseci postao je depresivan i shvatio je da neće moći sam da se izbori s tim pa se obratio doktoru.

Prema nekim podacima, pacijenti koji prežive srčani udar su u trostruko većem riziku o depresije od ostatka populacije.

(Telegraf.rs / Izvor: menshealth.com)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA