• 4

Ovako treba da jedete beli luk, ako hoćete maksimalno lekovito dejstvo!

Svi znamo da je zdravo jesti beli luk, a sada znamo i kako treba da ga konzumiramo da bi iz njega izvukli ono najzdravije

  • 4

Beli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci. U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Zalepite komad belog luka flasterom na kožu. Rezultat će biti neverovatan

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, piše portal Zadovoljna.
Beli luk svoja lekovita svojstva duguje moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.
Ovako treba jesti beli luk:
Foto-ilustracija: pixabay.com/dontwastethecrumbs

Foto-ilustracija: pixabay.com/dontwastethecrumbs


1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena belog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaja

    Treba izvaditi klicu iz sredine. To najvise smrdi. Provereno

  • ANA

    Ujutro uzmete na kasikicu ćen belog luka sitno naseckanog i popijete sa čašom vode.Nema neprijatnog mirisa.

  • momazver

    Stogodišnjaci sa Kavkaza govore da su im bake i majke usadile naviku da pre spavanja popiju šolju kefira u koji su iseckali 1 češanj belog luka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima