• 4

Ovako treba da jedete beli luk, ako hoćete maksimalno lekovito dejstvo!

Svi znamo da je zdravo jesti beli luk, a sada znamo i kako treba da ga konzumiramo da bi iz njega izvukli ono najzdravije

  • 4

Beli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci. U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Zalepite komad belog luka flasterom na kožu. Rezultat će biti neverovatan

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, piše portal Zadovoljna.
Beli luk svoja lekovita svojstva duguje moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.
Ovako treba jesti beli luk:
Foto-ilustracija: pixabay.com/dontwastethecrumbs

Foto-ilustracija: pixabay.com/dontwastethecrumbs


1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena belog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    Stogodišnjaci sa Kavkaza govore da su im bake i majke usadile naviku da pre spavanja popiju šolju kefira u koji su iseckali 1 češanj belog luka.

    153
    16

    Podelite komentar

  • ANA

    Ujutro uzmete na kasikicu ćen belog luka sitno naseckanog i popijete sa čašom vode.Nema neprijatnog mirisa.

    90
    8

    Podelite komentar

  • Vlaja

    Treba izvaditi klicu iz sredine. To najvise smrdi. Provereno

    63
    14

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima