Nova nada za žene koje ne mogu da imaju decu!

Zahvaljujući revolucionarnom postupku u medicini, dame - kojima su zbog raka ili neke druge bolesti odstranjeni jajnici – moći će da postanu majke

  • 0

Problem koji muči mnoge žene je neplodnost. Posebno je teško onima koje usled kancera, prerane menopauze ili nekog drugog oboljenja više nemaju funkcionalne jajnike. Sada postoji šansa i za njih da imaju decu!

TIHA EPIDEMIJA KOJA POGAĐA ŽENE: Ako se ne leči, može da dovede do neplodnosti!

Ne možete da dobijete bebu? Možda je ovo razlog!

U pitanju je tehnologija 3D štampanja, pomoću koje će žene u budućnosti imati mogućnost da dobiju veštačke jajnike, koji će moći da rade kao pravi.

Iako zvuči kao naučna fantastika, ova tehnologija je već testirana na ženkama miševa. U studiji koju je objavio “Endocrine Society” naučnici s Northwestern univerziteta objašnjavaju kako su mišice, kojima su usađeni 3D printani jajnici donele na svet zdrave bebe.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Quibik Foto-ilustracija: Wikimedia/Quibik

I ne samo to, ženke su uspostavile potpuno normalan hormonalni ciklus, tako da su mogle da se brinu o svojim mladuncima, pa čak i da ih doje.

Istraživači koji su radili na tom projektu smatraju da bi se ova tehnologija mogla da se primeni i na ljudima, odnosno za lečenje neplodnosti kod žena. Veštački jajnik umetne se na mesto oštećenog, a novi organ pravi se od želatina koji je bezbedan i nema neželjenih posledica po zdravlje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kada ga “odštampaju” u njega ugrade ćelije koje proizvode estrogen i jajašca. Istraživači sada planiraju ovu tehnologiju da testiraju na svinjama, a potom i na ljudima.

Devojčica dobila veštačku ruku napravljenu u 3D štampaču (VIDEO)

Do sada su tehnologijom 3D štampe napravljeni veštački udovi, uši, kosti, i mnogi drugi delovi tela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA