Ova droga ubija, a nije kokain: Možete li da pretpostavite šta je u pitanju?

Jedna kašičica čistog kofeina u prahu jaka je kao 28 šoljica kafe i veoma male količine mogu da izazovu ozbiljno predoziranje

  • 6

Smrtonosni lek u prahu privukao je pažnju američkih zakonodavaca, a ne radi se o heroinu ili kokainu. Radi se o čistom kofeinu u prahu. Jedna kašičica čistog kofeina u prahu jaka je kao 28 šoljica kafe i veoma male količine mogu da izazovu ozbiljno predoziranje, tvrde u Federalnoj agenciji za hranu i drogu (FDA). Simptomi predoziranja mogu da izazovu ubrzan i nepravilan rad srca, razne napade i smrt.

OVA DROGA JE I DO 100 PUTA JAČA OD HEROINA: Za 12 dana ubila je deset ljudi u Americi!

Prah se prodaje u kesicama preko interneta i gotovo je nemoguće uz pomoć svakodnevnih kuhinjskih pomagala odrediti koja je bezbedna doza.

Razne sprave za merenje, poput kašičica nisu dovoljno precizne da izračunate koliko miligrama kofeina ima u porciji, sudeći prema FDA.

SVET GUBI BITKU PROTIV DROGE? Rapidno raste broj narkomana, sve više zavisnika ima HIV!

Mnogi senatori žele da zabrane njegovu upotrebu: U pismu upućenom FDA u utorak Demokratski senatori su pokrenuli kampanju za zabranu prodaje čistog kofeina u prahu.

Pažnju javnosti su privukla dva slučaja smrti zbog predoziranja čistim kofeinom u prahu 2014. godine. Prvi je umro Logan Stigner sa više škole koji je želeo da pojača energiju, ali pogrešnim dozama kokaina u prahu, piše Njujork tajms. Drugi je bio Djejms Vejd Svit, dvadesetčetvorogodišnji fakultetlija koji je, naovodno, umro od konzumiranja pića koje je sadržalo kofein u prahu.

HEROIN, MARIHUANA, EKSTAZI: Saznajte koliko dugo koja DROGA ostaje u telu i može da se otkrije (VIDEO)

FDA su objavili saopštenje nakon smrti ove dvojice u kom preporučuju izbegavanje čistog kofeina u prahu.

Tokom 2015. godine agencija je poslala upozoravajuća pisma na adrese petoro distributera smrtonosnog praha sa obrazloženjem da je pomenuti proizvod opasan i da predstavlja značajan rizik po zdravlje potrošača.

Šta je zdravije, marihuana ili alkohol? Evo šta kaže nauka

Međutim, to nije dovoljno upozorenje, smatraju senatori. Kofein, kako smatraju, ubija i na druge načine, preko energetskih napitaka, poput Rokstara ili Red Bula.

Studije rađene u novembru su utvrdile da konzumacija samo jednog energetskog napitka izaziva značajan skok krvnog pritiska, što je bitan faktor rizika za moždani ili srčani udar.

(Telegraf.rs / Izvor: aol.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA