≫ 

Evo zašto muškarcima raste stomak kad im je žena trudna

Budućim očevima definitivno nije lako. Imaju ogromnu tremu, znoje im se dlanovi, vrti im se u glavi. Ali da li ste znali da nekima raste i stomak kad njihova izabranica nosi bebu?

  • 2

Trudnoća je detaljno ispitana i sa medicinske i sa psihološke strane, ali kada je žena u pitanju. Međutim, i muškarci učestvuju u trudnoći i preživljavaju mnoge njene simptome, ali se tome ne pridaje pažnja.

Ovih 10 stvari nipošto ne smete da kažete trudnoj ženi! (VIDEO)

Mnogo žena lažu da su trudne, a šokiraće vas ZAŠTO to rade!

Često se dešava da veličina stomaka budućih očeva dostigne veličinu stomaka njihovih partnerki tokom trudnoće, piše 24 sata.

Nauka za ovu pojavu krivi hormone. Iako je na ovu temu napravljen mali broj istraživanja, ona pokazuju da su trudničkim simptomima skloniji muškarci koji su vrlo aktivno uključeni u tok trudnoće.

Takvi muškarci najčešće osećaju mučninu, anksioznost, pa i gubitak apetita, a to dostiže vrhunac tokom trećeg meseca trudnoće, odnosno u trenucima kad i žena ima najizraženije jutarnje mučnine i ostale simptome.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Naučno objašnjenje je da stres oslobađa hemikalije u telu, pa to može da se manifestuje kao saosjećajna trudnoća.

Uz lažne simptome trudnoće, kod muškaraca dolazi i do hormonalnih promena pred kraj trudnoće i posle rođenja deteta. Jedna od promena je porast nivoa prolaktina, hormona čija je uloga da kod majke novorođenčeta podstakne dojenje.

Studije pokazuju da je prolaktin kod muškaraca na najvišem nivou negde oko šestog meseca bebe i da je upravo tada i najjača njihova povezanost sa bebom. Nivo ovoga hormona kod muškaraca poraste i u trenutku kad otac čuje svoju bebu kako plače.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Nivo oksitocina, takođe, raste kod novopečenih očeva i povezana je sa tim kako će da se ponaša kao roditelj. Muškarci s većim nivoom oksitocina se češće se igraju s bebama i privrženiji su im, za razliku od onih sa nižim nivoom.

Takođe, u nekim slučajevima nivo testosterona opada, a to utiče na to da očevi posvećuju više pažnje porodici.

Jedna studija je pokazala da očevi s višim nivoom testosterona poklanjaju manje pažnje deci, dok su oni sa nižim nivoom ovog hormona skloniji reagovanju na bebin plač.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Očevi, takođe, nisu imuni ni na postporođajnu depresiju, koja pogađa čak 25 odsto muškaraca u prva dva meseca nakon porođaja partnerke, ali se kod muškaraca javlja sa manjim intenzitetom, nego kod žena, tako da često ostane neprimećena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA