≫ 

Koliko minuta VEŽBANJA na dan je zaista potrebno da se SMRŠA?

Najnovija istraživanja pokazala su da minimalno dnevno vežbanje najbolje utiče na vaše zdravlje, dok naporni režimi treniranja pružaju minimalne ili nikakve rezultate.

  • 4

Istraživanje je pokazalo da je svega 15 minuta umerenog vežbanja dnevno (što je ukupno 105 minuta nedeljno) najkraći trening koji može uticati na vaše zdravlje.

15 minuta ovih vežbi zamenjuje 1 sat treninga, a GUZU i STOMAK će vam dovesti do savršenstva! (FOTO)

Kako prenosi britanski Independent, dr Pol Tompson i dr Tajs Ajsfogels sproveli su istraživanje kako bi uporedili efekte umerenog (vožnja bicikla ili brza šetnja) i strogog treninga (veslanje ili trčanje) na kardiovaskularne bolesti i stopu smrtnosti.

Rezultati su objavljeni u časopisu američkog medicinskog udruženja, i pokazuje drugačije rezultate od prethodnih, koja preporučuju 150 minutra umerenog treninga nedeljno.

Postoji razlika i u preporučenom vremenu strožijeg režima: Tompson i Ajsfogels su naveli 35 do 70 minuta nedeljno kao optimalno vreme, dok Nacionalna zdravstvena služba preporučuje 75 minuta.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Članak je takođe doveo u pitanje dodatne koristi strogog režima treninga, i navodi da ono čak može ugroziti kardiovaskularno zdravlje.

Na kraju, objasnili su da umereno dnevno vežbanje zaista može da produži životni vek, preterivanje, što je prema njima više od 240 minuta nedeljno, ne donosi nikakve zdravstvene beneficije.

Naravno, ovo sve ne važi za profesionalne sportiste poput Ivane Španović. Pogledajte kako se ona sprema za Rio:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Millos

    11. jul 2016 | 09:01

    Potrebni su sati, dani, meseci redovnog treninga, i opet ako jedes ko mecka ostace ti donji stomak..a i ako ne jedes..prema tome, nemoguce je smrsati!

  • Maratonac

    11. jul 2016 | 18:18

    80% ishrana 20% vezba

  • Rade

    11. jul 2016 | 21:58

    Na prvom mestu je ishrana.pa posle vezba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA