Vase dete sisa palac i grize nokte? Evo zašto je to DOBRO

Studija u kojoj je učestvovalo 1.000 dece iz Novog Zelanda i Kanade pokazala je da će se kod mališana sa takvom navikom ređe razviti osetljivost na alergije

  • 3

Roditelji koji imaju tendenciju da odvraćaju svoju decu od sisanja prsta ili grickanja noktiju, posle najnovijeg istraživanja mogli bi da razmisle još jednom.

 

VAZELIN, PAS, RUŽE, SAT: Genijalni TRIKOVI da se izborite s alergijom!

 

Naime, studija u kojoj je učestvovalo 1.000 dece iz Novog Zelanda i Kanade pokazala je da će se kod mališana sa takvom navikom ređe razviti osetljivost na alergije.

 

- Naše otkriće se poklapa sa dosadašnjom teorijom o higijeni, gde rana izloženost prljavštini i bakterijama smanjuje rizik od razvoja alergija - rekao je naučnik Malkolm Sirs sa Mek Master univerziteta u Kanadi i naglasio da iako ova navika ima pozitivnu stranu, dete ipak ne treba ohrabrivati da počne da je primenjuje.

 

Inače, istraživanje je obuhvatilo one rođene 1972-73. godine, nad kojima se monitoring vršio u periodu kada su imali 5,7,9 i 11 godina. Potom im je sa 13 i 32 godine urađen alergo test, kako bi se ustanovilo da li su alergični na prašinu, travu ili životinjsku dlaku.

 

Rezultati su pokazali da od 31 odsto onih koji su učestalo sisali prst ili grickali nokte, 38 odsto nije imalo problema sa alergijama u 13. godini života, za razliku od dece koja nisu imali tu naviku a kod kojih je probleme sa alergijom imalo čak 49 odsto.

 

Pozitivan učinak se dodatno razvija sa odrastanjem, tako da je u 32. godini života još manji broj onih koji imaju poteškoće sa polenskom groznicom ili astmom.

 

(Telegraf.rs / Businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    13. jul 2016 | 14:57

    U ovo sam se licno uverila moja cerkica sisa palac od rodjenja i sa godinu dana joj se pojavila alergija,koju je nasledila od mene.

  • Nina

    2. avgust 2016 | 17:16

    Sisala sam palac a nokte grizla bas dugo. Imam alergiju na prasinu. Dobila sam je nakon 20. zbog radnog mesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA