≫ 

Ovu stvar svakodnevno treba da radite sa svojom decom, ako hoćete da budu USPEŠNA!

Svakom je njegovo dete najbolje na svetu, ali evo kako da vaše bude srećno i uspešno

  • 0

Deca, od samog rođenja, svakoga dana treba da nauče nešto novo, jer je to jedini način da se ravnomerno i fizički i mentalno razvijaju. U tome, naravno, treba da im pomognu njihovi roditelji.

Pustite decu da se dosađuju, to je dobro za njih!

Evo kako da izvedete dete na pravi put

Ako pažljivo posmatrate bebe u prvom trimestru, možete da vidite prvo fizičko osamostaljivanje organizma, koje se ogleda kroz samostalno držanja glave, kontrolisano i smisleno pomeranje vratića, rukica i nogica i naravno kroz stvaranje preciznog fokusa u pogledu.

Dete se razvija iz dana u dan, što treba pomno pratiti.

Ipak, uloga roditelja nije samo u tome da posmatra i da podržava dečja interesovanja iskazana kao želje i potrebe, već je neophodno da ih i pospešuje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Razvoj deteta kroz igru i pesmu

Ukoliko detetu pevate od prvih dana njegovog života, razvijate mu osećaj za zvuk, ritam, ali i pokret. Dokazano je da muzika po inerciji pokreće čoveka, a pogotovo dete, jer ono reaguje u skladu sa nagonom.

U periodu oslanjanja na noge, dete već počinje da cupka, pa je neophodno menjati mu ritam i promatrati njegovo ponašanje. Bilo bi dobro i davati mu primer pravljenja sigurnih pokreta nogama i rukama, tako što ćete se paralelno sa njim njihati i cupkati.

Kada dete prohoda treba intenzivirati ovu aktivnost, jer deluje na razvoj motoričkih sposobnosti celog tela. Tokom daljeg odrastanja nastavite podsticanje iste aktivnosti, jer plesanje deca dugo neće shvatati kao zadatak dat od strane autoriteta, pa mu se neće ni suprotstavljati.

Prema istom principu, pevanjem se može adekvatno razvijati i ispravan govor. Tačnim izgovaranjem reči,prvobitno podeljenih na slogove, a zatim uklopljenih u primamljiv ritam, dete će biti u mogućnosti da usvoji pravilan govor, kao i veliki fond reči.

Napomena: Birajte dečje pesmice, prilagođene uzrastu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Crtanje i bojenje

Bebe između trećeg i četvrtog meseca života počinju da hvataju predmete u visini svojih očiju, a od šestog meseca mogu i da manevrišu njima. Od tog momenta razvijaju sitnije manualne sposobnosti, koje su važne i za kognitivni razvoj.

Mnogi roditelji dugo ne dozvoljavaju detetu da uzme olovku u ruku, a to nije ispravno. Ukoliko ste vi pored deteta, uloga vam je da sprečite da se povredi, a ne da mu razvijate strah.

Čim dete samostalno bude držalo olovku, treba mu ponuditi neku podlogu po kojoj će da crta. Najbolje je da to bude papir, ali čak i ako je zid, treba da imate razumevnja da dete na ovaj način razvija svoju kreativnost.

Podstičući izražavanje crtanjem i bojenjem, možete pratiti unutrašnji razvoj svog deteta i pre nego što može rečima tačno da vam objasni neke postupke.

Boje su izuzetno bitne, jer one oslikavaju emocionalno i mentalno stanje, pa ćete imati vremena da reagujete ukoliko bude bilo potrebe za tim.

Napomena: Birajte drvene bojice umesto flomastera, jer ćete tako izolovati dete od bespotrebnih hemikalija, a i bojice ne ostavljaju takav trag po telu i nameštaju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Uspešna deca

Pevanje, igranje, crtanje i bojenje su samo neke od aktivnosti koje pozitivno utiču na razvoj vašeg deteta, pa bi trebalo da proširujete svoje znanje u tom pravcu.

Pored razvoja, dete se ovako upušta u različite procese, kao što su uživanje, maštanje i istraživanje, a to rađa kreativnost, koja neminovno vodi ka uspehu.

Pogledajte i jedan dobar prilog koji se tiče razvoja vašeg deteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA