≫ 

Evo koliko je STVARNO vremena potrebno da ostetite LEPTIRIĆE U STOMAKU

Već je poznato da su za zaljubljivanje potrebni hormoni sreće, a sada ćete saznati kada oni počinju da se luče

  • 2

Kada se zaljubite "srce hoće da vam iskoči iz grudi", a "mozak vam ne radi". Naučnici su dokazali da je ovaj proces suprotan od vaših uverenja. A ispitali su i koliko je vremena potrebno da osetite leptiriće u stomaku.

PRAVILO 37 POSTO: Primenite ga i promenićete život!

U PRIČI SU SVI ZMAJEVI: Srbi imaju seks samo dva puta mesečno!

U samom procesu zaljubljivanja nema baš mnogo toga romantičnog, budući da se radi o hemijskoj reakciji u mozgu, koja se dešava brže nego što biste mogli i da pretpostavite.

U jednoj studiji iz 2010. godine, sprovedenoj na univerzitetu Sirakuza, stručnjaci su otkrili da je za zaljubljivanje potrebna svega petina sekunde. Tako malo vremena je zapravo potrebno da bi mozak počeo da luči hemikalije koje proizvode euforiju, kao što su oksitocin, dopamin i adrenalin, prenosi Klix.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovi hormoni sreće, odgovorni za to što se osećate dobro, počinju da se luče u čak 12 različitih delova mozga i zajedno doprinose osećaju zadovoljstva i euforije, kao i onih poznatih "leptirića u stomaku", koje imate kad se zaljubite.

Zapravo, ljubav je droga.

Početni osećaj koji imate kad se zaljubite, ili kad ugledate nekog ko vas privlači, sličan je osećaju koji proizvode droge, na primer kokain, budući da aktivira iste centre u mozgu odgovorne za to da se osećate euforično.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako verujete kako su vaša srca ta koja su odgovorna za proces zaljubljivanja i da vaša srca biraju ko će da vam se svidi, to je u stvari mozak, koji kasnije diriguje srcu.

- Mozak i srce su povezani i u pitanju je kompleksan proces. Na primer, aktiviranje određenih delova mozga dovodi do stimulacije srca, a zatim onih dobro poznatih leptirića u stomaku. Neki od simptoma mogu da izgledaju kao manifestacija srca, a zapravo dolaze iz mozga -  objašnjava profesor Stefani Ortig, jedna od vodećih autora studije.

Pogledajte prilog o tome kako da nađete idealnog partnera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA