≫ 

PRAZILUK JE LEK: Evo zašto bi trebalo da ga jedete svaki dan

Obiluje hranljivim i lekovitim materijama, sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamina C, ali to nije sve! Saznajte zašto je ovo zimsko povrće toliko zdravo

  • 1

Neobičan dodatak jelima koji je na dohvat ruke, praziluk će odlično uticati i na vaš vid, baš kao i na vaše kosti koje će u njemu naći odličnog saveznika.

MOĆNI BELI LUK: Možda ne tera vampire, ali sigurno ubija grip!

Crveni luk leči ŠTITNU žlezdu! (RECEPT)

Praziluk nije osetljiv na niske temperature, pa je njegovo uzgajanje najlakše. Može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proleća,  i njegova upotreba je velika naročito zimi kada je izbor povrća osiromašen. Najblažeg ukusa, bez ljutine, bez jakog mirisa, ne izaziva suze u očima, ali pripada vrsti luka.

Nutritivna vrednost

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, dobar izvor gvoždja, folne kiseline, vitamina C i B6. Obzirom da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvoždja, folne kiseline i vitamina B6.

BLOG salata od praziluka

Lekovitost

Za razliku od crvenog ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i lekovitim stvarima. Sadrži veliku količinu minerala i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja deluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje celog praziluka i bele stabljike  i zelenog lišća.

U lišću, koje se često izbegava za korišćenje, uma nekoliko puta više vitamina nego u belom  delu.

Foto: Wikimedia/Biso Foto: Wikimedia/Biso

Zdravstvene prednosti:

– Kod povećane štitne žlezde preporučaju se topli oblozi od kuvanog praziluka.

– Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, upalu pluća i astmu.

– Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.

– Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi, i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.

– Poboljšava apetit te potstiče rad probavnog sistema i creva.

– Praziluk potstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, i pomaže kod bolova u bubrezima i kamena u bubregu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • esma

    1. novembar 2016 | 14:48

    Obozavam praziluk salatu sa maslinovum uljem i kupus salatu sa prazilukom i zaprsku praziluka na ulju sa alevom papr.na pasulj pireu ali isto sve vazi i za crveni luk koji je takodje samostalno povrce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA