≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

NAUČNO DOKAZANO: Elektronska cigareta izaziva neizlečivu bolest zvanu “kokičasta pluća”!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analizirajući 51 različitu e-cigaretu, Džozef Alen i njegov tim pronašli su barem jedan od tri najčešća toksina u 47 cigareta

  • 17

Elektronske cigarete mnogi koriste kao sigurniju alternativu cigareta, međutim, studija koju je objavila prestižna harvardska Škola javnog zdravlja, one predstavljaju veću opasnost od klasičnih cigareta.

Da li su elektronske cigarete opasne u trudnoći?

Studija je pokazala da 75 odsto tečnosti za punjenje elektronskih cigareta sadrže diacetil, aromatizovanu hemikaliju koja je povezana sa neizlečivim bolestima, teškim respiratornim oboljenjima, poput "kokičastih pluća" (bronchiolitis obliterans).

Prvi put se ovo oboljenje pojavilo kod radnika u proizvodnji kokica koje se spremaju u mikrotalasnoj, a koji su udisali velike količine arome maslaca. Ova aroma uništava i stvara ožiljke na alveolama, malim mehurićima u plućima, a simptomi su slični kao kod hronične opstrukcije pluća - kašalj, zadihanosz i kratko disanje.

Analizirajući 51 različitu e-cigaretu, Džozef Alen i njegov tim pronašli su barem jedan od tri najčešća toksina (diacetil, acetoin i 2,3 pentaneodion) u 47 cigareta. Od toga, u čak 37 cigareta “količina diacetila bila je znatno viša od one koje se može izmeriti u laboratoriji”.

- Diacetil i povezane aromatske hemikalije ne koriste se samo u kokicama s ukusom maslaca nego i u mnogim drugim aromama, uključujući i cigarete s ukusom voća, alkohola i bombona - objasnio je dr. Alen, profesor toksikologije na Harvardu. Njega posebno brine što su najopasnije elektronske cigarete baš one koje su najopasnije mladima - one sa aromama voća i slatkiša.

S obzirom na to da su elektronske cigarete relativno nova tehnologija, koautor studije, profesor Dejvid Kristijani upozorio je da "kokičasta pluća" možda samo vrh ledenog brega i da verovatno izazivaju čitav niz bolesti koje se tek moraju otkriti.

- Budući da se najviše pažnje pridavalo proučavanju učinka nikotina na zdravlje, mnogo toga je o elektronskim cigaretama još uvek nepoznanica. Osim nikotina koji izaziva zavisnost, elektronske cigarete sadrže brojne kancerogene hemikalije, poput formaldehida te, kao što je pokazala naša studija, aromatizovanih hemikalija koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu plućima - rekao je Kristijani.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. oktobar 2016 | 08:36

    Gledam kako ovi pušači nalaze mane svakom naučnom istraživanju, još će ispasti da cigare regenerišu pluća i da ih treba koristiti kao lek. Pušenje je bolest zavisnosti i treba da se lečite!

  • Sibin

    22. oktobar 2016 | 08:55

    Trebali su samo jos da napisu da su klasicne cigarete zdrave.koliko takvih supstanci ima u cigaretama,milion?

  • ubodu pa odu

    22. oktobar 2016 | 15:16

    Iskreno,pušim elektronsku cigaretu već pet godina,ponekad zapalim i ovu,ali hoću da padnem u nesvest od nekoliko dimova.Inače,bio sam pušač 28 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA