Imate visoku temperaturu? Skinite je uz pomoć krompira, sirćeta, kupusa, masti... bez lekova

U ovo doba godine, povišena telesna temperatura praćena groznicom, malo koga zaobiđe, a naročito decu. Saznajte kada ne bi trebalo da je dirate uopšte, ali i kako da je skinete pomoću narodne medicine koja stvarno pomaže

  • 4
Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sezona prehlada i gripa, odnosno virusnih i bakterijskih infekcija je u punom jeku. Pored začepljenog nosa, kašlja, kijanja i bolova u telu, neizbežan pratilac ovih “zimskih radosti” je temperatura koju je nemoguće skinuti.

Sirup od PIVA leči KAŠALJ za 1 DAN! Sve što vam treba da ga napravite je samo još ovaj sastojak (RECEPT)

Da li ste i vi užasno PREHLAĐENI? Napravite ovaj prirodni lek od 3 sastojka i biće vam bolje (RECEPT)

Međutim, mnogi ne znaju da povišena telesna temperatura predstavlja zdrav odgovor našeg tela na bacile i da je ona zapravo znak da naš imunitet normalno funkcioniše. Svi lekari se slažu da temperaturu nižu od 38°C nije potrebno snižavati, osim ako osoba nije jako razdražljiva.

Kad vam (ne)upućeni preporučuju kako da detetu skinete temperaturu: Maži je senfom i uvij u foliju?! (FOTO)

Povišena temperatura sama po sebi nije opasna, ali ona to postaje ako se slabo podnosi ili predugo traje. Tada je ne samo razlog za zabrinutost, već i razlog za odlazak lekaru.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zbog zimskih zaraza, temperarure često značajnije skaču, pa ponekad prevale i 40°C. Tada je prioritet spustiti je što pre, jer od pregrejanosti tela može da dođe do ozbiljnih i trajnih posledica po zdravlje, koje se mogu odraziti na ključne organe kao štu su srce, mozak, kosti, pluća...

Ponekad se dešava da nam lekovi nisu pri ruci ili da je neko osetljiv na klasične tablete za skidanje temperature, takozvane antipiretike. To posebno važi za decu i ljude sa osetljivim želucem. Tada je u pomoć najbolje pozvati narodnu medicinu.

Iznenadićete se kako lako možete da savladate groznicu i to pomoću biljaka, čajeva, začina i drugih stvari koje sigurno već imate u svom špajzu. Ipak, ako visoka temperatura traje duže od dan-dva, obavezno idite kod lekara.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Tuširanje

Ovaj metod je primenjiv za sve uzraste, pa čak i kod beba, jer voda oduzima telu znatnu količinu toplote. Ipak, pogrešno je koristiti hladnu ili čak ledenu vodu. Tuširati se treba isključivo mlakom, dva do tri puta na dan, a mogu se stavljati i oblozi.

MAMA VAS JE POGREŠNO UČILA: Evo kako se pravilno duva nos!

Foto: flickr/stefano peppucci Foto: flickr/stefano peppucci

Alkohol (rakija)

Za skidanje temperature medicinskim alkoholom ili rakijom (najbolje komovicom) još naše bake znale. Međutim, da ne bi došlo do oštećenja kože, važno je razblažiti alkohol u razmeri 1 na prema 5 s toplom vodom. Potrebno je da izmasirate stopala i dlanove alkoholom (a možete i druga tzv. “pulsna” mesta na telu). Takođe, može i da se navlaži i bolesnik masira od vrata niz kičmeni stub.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia/Pinosavac, Flickr/David Bailey Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia/Pinosavac, Flickr/David Bailey

RAKIJA JE DRAGOCENA! Srpsko piće lek je za mnoge BOLESTI, a to niste znali

Krompir

Iako je poznato da, ako se pojede, sirova krtola izaziva groznicu, ako se koristi za spoljnu upotrebu zapravo je vrlo moćan lek. Stavljaju se kriške krompira na čelo ili se ide na spavanje s izrendanim krompirom u čarapi. Obloge menjati čim se krompir osuši.

Foto: Profimedia,/Corbis, Pixabay Foto: Profimedia,/Corbis, Pixabay

Jabukovo sirće

U slučaju da imate telesnu temperaturu višu od 38 stepeni preporučuje se da trljate svoje telo jabukovim sirćetom. Obratite pažnju na svoj pazuh, lice i stomak – trljajte ih sirćetom za 10 do 15 minuta.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Koristite ga za SALATU, a niste znali da njime možete da IZBELITE ZUBE za jedan dan (RECEPT)

Čarape

Od kukuruznog brašna i alkoholnog sirćeta napravite gustu smesu kojom ćete namazati stopala, uvijte ih najpre u pamučnu krpu i preko toga obujte čarapu. Tako spavajte i temperatura će spasti. Isto to možete da uradite i s ulupanim belancem ili smesom od ceđenog limuna i malo rendane limunove kore.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kupus i svinjska ili guščija mast

U slučaju bronhtisa ili upale pluća, savetuje se da se bolesniku na grudi najpre stavi masnoća, a potom prekrije listovima kupusa koji će “izvući” temperaturu. Obloge je potrebno promeniti čim se list sparuši.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Voda

Iako voda sama po sebi ne skida temperaturu, zbog groznice organizam može da dehidrira, pa je važno unositi dovoljne količine ove životne tečnosti, kao i slane supice ili čajeve.

Foto-ilustracija: ForWallpaper.com, Profimedia Foto-ilustracija: ForWallpaper.com, Profimedia

Biljni čajevi

- Pomešajte jednu kašiku cveta lipe i jednu kašiku plodova maline s 2 šoljice ključale vode. Neka se smesa ohladi 15-20 minuta. Pijte ga dok je mlak pre spavanja.

- Pomešajte jednu kašiku cveta lipe i jednu kašiku kamilice. Prelijte 2 šoljice ključale vode preko smese i neka odstoji još 10 minuta. Nakon što se ohladi, piti pola šoljice ovog napitka tri puta dnevno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Napravite mešavinu od 40 odsto dela lista maline, 40 odsto dela lista divlje jagode i 20 odsto dela od planinskog čaja. Dve kašike mešavine se prelivaju s 2 šoljice ključale vode. Neka odstoji još 20 minuta prekriveno poklopcem. Nakon što se smesa ohladi, piti ovu tečnost dok je topla pre spavanja.

- Jedna kašika bobica cveta zove i jedna kašika cveta lipe se zamešaju. Prelijte šoljicu ključale vode preko njih. Neka ova smesa odstoji 10 minuta, zatim je procedite. Pijte dok je toplo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maky

    21. novembar 2016 | 13:58

    Namazati senf drvenom kasikom na tabane i obuti carape,menjati kada se osusi,mogu i mala deca...cudno zvuci ali deluje bolje nego ista

  • Vlaja

    19. novembar 2016 | 16:32

    Ako neko zna jos nesto provereno neka pise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA