≫ 

Post sprečava rak dojke

Ukoliko redovno postite 13 sati, smanjićete rizik od infarkta srca, šloga i raka, a novi dokazi pokazuju da donosi zdravlju čak i i više od toga

  • 5

Mnogo je dokaza da je kratkotrajno uzdržavanje od hrane, ne duže od 24 sata, veoma dobro za vas. Ako redovno postite, imate manje šanse da dobijete infrakt, šlog ili rak. Kada postite, vaše telo se odmara, i to tako da može da uradi jedan od svojih najvažnijih zadataka: regenešiše se DNK, a ćelije se podmlađuju i bivaju otpornije na bolesti.

Suze mogu da otkriju da li imate rak! (FOTO) (VIDEO)

ULJE NARA: Poseduje neverovatna lekovita svojstva koja sprečavaju rak

Poslednja istraživanja pokazuju da post vašem zdravlju može učiniti i mnogo više od toga.

Kod žena koje su imale rak dojke post tokom noći od 13 časova može da smanji rizik da se rak vrati čak za trećinu. A stvar je zapravo u kontroli šećera u krvi.

Jedna američka studija pokazuje da se kod žena koje nisu uzimale hranu u periodu kraćem od 13 sati, obično zato što su jele u večernjim satima, povećava rizik da im se rak vrai za 36 odsto, a imale su 21 odsto veću verovatnoću da će umreti od ove bolesti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako pravite veoma kratku pauzu u uzimanju hrane, to će uzrokovati loš san i visok niovo šećera u krvi. A loš san i visok nivo šećera u krvi povećavaju rizik za dobijanje raka dojke.

Ukoliko jedete kasno uveče, odnosno ako postite samo dok spavate, kontrola nivoa šećera u krvi je veoma slaba, odnosno njegov nivo je veoma visok.

Dakle, ako ne budete večerali kasno, smanjićete rizik da vam se rak razvije ili da vam se rak vrati.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Katarina Marinak sa Medicinske škole u San Dijegu smatra da produžavanje intervala u kojem ne uzimate hranu može biti jednostavna, nefarmakološka strategija za smanjenje rizika od recidiva raka dojke ili bilo koje druge vrste raka.

Ranija istraživanja bila su uglavnom fokusrana na vrstu hrane koja može predupredi rak, ali od velike važnosti je i to kada jedemo jer se na taj način utiče na zdraviji metabolizam.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BGVege

    30. novembar 2016 | 06:45

    Da, to se zove vegan ishrana i ima ogroman broj povlastica ne samo za sopstveni organizam nego i za okolinu. Ja tehnicki vec 3 godine postim, i smrsao sam 50kg, izlecio se dijabetesa i usao u najzdraviju fizicku formu svoga zivota.

  • BASA

    30. novembar 2016 | 10:46

    Rak , sprecava " Vodi racuna o Sebi i svom Zdravlju " !

  • Majstor

    30. novembar 2016 | 08:18

    To je u Kuranu odavnooooooooo'' lekari i naucnici kasne kao uvjek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA