≫ 

Ovo je hrana za oči, ali bukvalno

Ukoliko želite da vidite bolje, oštirje i duže ili da očuvate dobar vid, evo šest nutrijenata koje morate da unosite

  • 2

Uprkos narodnim verovanjima, konzumiranje velikih količina šargarepe ipak vam neće podariti sposobnost gledanja u mraku... Zapravo, šargarepa verovatno neće nimalo popraviti vaš vid, ali zato će pomoći u borbi protiv slabljenja vida koji se javlja s godinama. Ova namirnica smatra se hranom za oči jer je bogata vitaminom A, nutrijentom ključnim za zdravlje očiju. Međutim, vitamin A nije jedini nutrijent potreban za zdrave oči.

KOLIKO BOJA VIDITE NA SLICI? Samo jedna od četiri osobe može sve da ih primeti

Radite ove vežbe za oči 3 minuta dnevno i imaćete VID KAO PILOT

Kako bi vaš vid ostao dobar i oštar, potrebno vam je čak šest nutrijenata koji će ga poboljšati i zaštititi.

Reč je o sledećim nutrijentima:

Lutein i zeaksantin - prokelj i brokoli

Foto: Promo Foto: Promo

Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida koji se nalaze u vašima očima, a koji imaju svojstva antioksidanata. Budući da se oksidativni stres povezuje sa oštećenjima očnih nerava (što dovodi do raznih problema), antioksidanti mogu sprečiti dalja oštećenja vaših očiju. Ove nutrijente možete pronaći u namirnicama poput brokolija, prokelja, raštike, kukuruza, jaja, kelja, nektarina i papaje.

Omega-3 masne kiseline - losos i lan

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Sigurno već znate da su ove dobre masti potrebne vašem srcu, ali one su ključne i za vaše oči. Omega-3 masne kiseline takođe imaju i prirodna protivupalna svojstva, a nizak nivo ovih zdravih masti povezuju se s raznim bolestima oka. Namirnice poput lanenih semenki, lanenog ulja, lososa, sardine, tune i oraha odlični su izvori omega-3 masnih kiselina.

Vitamin A - kajsija i šargarepa

Foto: miheco via Foter.com / CC BY-SA Foto: miheco via Foter.com / CC BY-SA

Upravo je ovaj vitamin razlog zbog kog šargarepe uživaju tako dobru reputaciju, barem kada je reč o poboljšanju vida. Baš poput luteina i zeaksantina, i vitamin A deluje kao antioksidant koji se bori protiv oksidativnog stresa. Možete pronaći u namirnicama poput kajsija, dinje, šargarepe, manga, sirove crvene paprike, rikota siru, spanaću i slatkom krompiru.

Vitamin C - narandža i kivi

Printskrin: YouTube/Rumble Viral Printskrin: YouTube/Rumble Viral

Istraživanja sugerišu kako dnevna doza vitamina C može smanjiti rizik od razvoja mrene na oku, ali tu priča ne staje. Svaka ćelija u vašem telu zavisi od vitamina C budući da se radi o vrlo snažnom antioksidantu koji štiti ćelije od raznih oštećenja. Grejpfrut, kivi, narandže i jagode samo su neke od namirnica koje su bogate vitaminom C.

Vitamin E - crveno meso i jogurt

Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection

Vitaminu E često se ne pridaje velika pažnja, ali i on je vrlo snažan antioksidant. Istraživanja pokazuju kako vas vitamin E može zaštiti od raznih bolesti oka, budući da se bori protiv štetnih slobodnih radikala. Kako biste zadovoljili potrebu za ovim važnim vitaminom, svakako uključite više crvenog mesa i jogurta u svoju ishranu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko&Slavko.

    12. decembar 2016 | 11:12

    Ček da zavirim u novčanik.Ima za ,paštetu i beli leba.Bolje nego onima u Africi.

  • Goca

    11. decembar 2016 | 09:40

    Savršena hrana bez nje se nemoze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA