Šta zaista znači biti SUROGAT MAJKA?

Veliki broj ljudi, nažalost, posmatra ove žene kao pokretne mašine za proizvodnju života

  • 2

U poslednje dve decenije se često može čuti polemisanje na temu surogat majke. Međutim, mnogi se bave etičkom dimenzijom ove sociološke pojave, a malo njih se pita šta zaista znači surogat majčinstvo.

LJUDI, DA LI JE OVO NORMALNO? Baka hoće da sama sebi rodi unuče!

U Srbiji još nema zakonskih mogućnosti za surogat majčinstvo, ali veći je problem što ljudi nisu upoznati sa osnovnim značenjem ovog termina.

Naime, surogat majke su žene koje "pozajmljuju" svoju matericu parovima koji ne mogu da imaju decu, jer pasrtnerka ima ginekoloških problema.

Smatra se da one samo nose biološki materijal budućih roditelja i da time njihova uloga prestaje.

To je daleko od istine.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Da, surogat majka obezbeđuje korišćenje svog zdravog reproduktivnog organa, ali ne treba zaboraviti da je i u taj organ utkan njen genetički materijalSamim tim, ona nikako ne može da bude isključena, ni fiziološi, ali ni psihološki iz stvaranja novog života. 

Pored toga, njihova materica opstaje zahvaljujući vlastitim krvnim sudovima, kojima plivaju hormoni zaslužni za opstanak ploda, što govori koliko je surogat majka važna karika u postojanju budućeg novorođenčeta. Bez obzira na nameru da daruje dete drugim ljudima, kod ove žene se razvjaju majčinski instinkti, od kojih je najjači zaštita potomka. Iz tog razloga je surovo posmatrati ove žene kao pokretne mašine za proizvodnju novih života.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Treba napomenuti i da fetus neminovno poprima osobine i majke nosioca, ali se dešava i obrnuti uticaj.

Hormonski status drugog stanja definitivno može da preoblikuje ženu, dok istovremeno postoji i uticaj ploda na majku-nosioca. Devet meseci je dovoljno dug period za emotivno vezivanje i žena pod uticajem hormona nije u mogućnosti to da kontroliše.

Zbog toga može da se desi da na samom kraju majka surogat promeni odluku i poželi da zadrži dete, iako je potpisala ugovor kojim im ga se odriče u korist bioloških roditelja.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Ipak, u većini slučajeva, žena koja je odlučila da postane surogat majka je svesna svojih postupaka i to čini svojevoljno i sa najboljom namerom, kako bi pomogla paru u  nevolji.

U nekoliko evropskih država, ali i šire, surogat majčinstvo je zakonski uređeno i dozvoljeno je isključivo parovima i osobama koje na mogu da dobiju potomstvo na prirodan način.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coveculjak

    14. decembar 2016 | 15:36

    Sta pokazuju DNK analize cije gene nosi dete, osim ocevih?

  • Davorka

    19. oktobar 2018 | 06:32

    Glavno da u ovoje drzavi postoji zakon za sve a ono sto bi trebalo nista,ako hocemi sto vise dece treba zabraniti abortuse,uvesti surogat majke,toliko zena zeli decu a ne moze da ih ima,umesto da se bave time oni se bave glupostima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA