≫ 

Trikovi iz Sibira: Evo kako da se ugrejete na -50

Ako ste mislili da vam je mnogo hladno ovih dana pa na sav glas prizivate proleće jer ne možete ovo ili ono, i nema sunca, i smrzla vam se brava na kolima, i dosta vam je minusa... setite se da je negde četiri meseca -40. I evo kako ljudi tamo uspevaju da prevare minus

  • 2

Ako ste se jutros probudili i smrzli se na samu pomisao da je napolju -6 stepeni Celzijusa, setite se sledećeg - stanovnici bilo kog grada u Sibiru svakoga jutra odlaze na posao iako je napolju -40, a možda i -60 Celzijusovih. I preživeće. Naučili su da žive na minusu, pa možda od njih možete da ukradete poneki trik i lakše pregurate ovaj naš, srpski minus.

 

Devojke napokon otkrivaju kako im nije hladno u miniću i najlonkama na -10

 

I PINGVINI SE OVDE SMRZAVAJU: Na ovih 5 mesta na Zemlji život je nemoguć za čoveka (VIDEO)

 

Svi koji su živeli u ovom delu Rusije kažu da su temperature od -25 do -30 relativno podnošljive uz adekvatnu garederobu, ali nevolje stižu kada živa padne do 40. podeoka ispod nule.

 

Čovek koji strepi od -6 teško da će moći i da zamisli kako izgleda život i na -20, a da ne govorimo o -50 ili -60 stepeni Celzijusovih. Na tako niskim temperaturama očni kapci mogu da se slepe od hladnoće: samo zažmurite na par sekundi - i više ne možete da ih otvorite. Ako u tom trenutku nemate nikog u blizini, da vas kao slepca sprovede do zatvorenog prostora da se na toploti otkravite, ugrejete se tako što na očne duplje prislonite dlanove - naravno sa rukavicama. Glavno je ništa ne raditi na silu - neki su probali, pa su počupali trepavice i iskidali kapke, ispričao je jedan čovek koji je poslom završio u Sibiru.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alaska Stock

Foto-ilustracija: Profimedia/Alaska Stock

 

Nekoliko slojeva vunene garderobe

 

Kada je sleteo u Irkutsk na -40, nosio je samo jedan sloj vune - jedan džemper, vunene pantalone, tanku kapu i rukavice i nepostavljenu vindjaknu. U nekoliko sekundi, pre nego što je ušao u autobus, počeo je da oseća kako se oko njega formira ledeni omotač - u grlu (kao kad udišete prašinu) ili vas steže gušobolja praćena kašljem, na trepavicama, pa je teško mogao da zatvori i otvori oči!

 

Tada je naučio - kada izlazi na sibirski minus, obavezno mora da obuče donji deo trenerke, zatim jednu ili dve majice, duksericu, duksericu s kapuljačom. Na glavu, osim kapuljače, treba navući kapu i potkapu. Pa se obuju vunene čarape i čizme valjenke, simbol Rusije, od sukane ovčije vune, čuvene po tome što su urađene iz jednog dela i nemaju šavove. Naravno, na glavu ide kapa ušanka, čuvena po dodacima koji padaju na uši.

 

Kad izađete u šetnju, nosite jedne tanke rukavice i jedne mnogo deblje. - Na -52, kada bih skinuo deblji par da nešto uradim rukama, za 20 ili 30 sekundi izgubi bih najveći deo toplote iz ruku, pa kad vratim deblje rukavice, vežbam još pet minuta u pokretu da bi mi se prsti ugrejali.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Zimi se pije hladno, jede sladoled i tušira hladnom vodom

 

Rusi jesu čuveni po votki, najbolju proizvode i najviše je piju, ali ovaj narod zimi jede sladoled i tušira se hladnom vodom, dok leti piju topao čaj i idu u saunu. Slično funkcionišu i stanovnici skandinavskih zemalja, jer tako lakše podnose i hladnoću i vrućinu, odnosno prilagođavaju temperaturu svog organizma spoljnim uslovima. Kad pijemo hladne napitke zimi, manja je razlika u temperaturi i samim tim je manji šok za probavni trakt. Hladni napici takođe sužavaju krvne sudove, čime sprečavaju širenje upale, a mnogim mikroorganizmima ne pogoduju niske temperature.

 

Pogrešno je i mišljenje da sladoled izaziva upale grla, on se mališanima daje i neposredno posle operacije krajnika, pa dođe kao hladna obloga.

 

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

 

Kada upališ auto, ne gasiš ga napolju

 

Posedovanje automobila na mestu gde je temperatura -40 ili -50 tri ili četiri meseca jeste skupo i zahteva veliku pažnju. U Sibiru automobil mora da bude zatvoren u prostoru koji se greje 24 sata. Ako je napolju, motor se nikada ne isključuje i jedan vozač mora da ostane unutra i napravi krug na 10-15 minuta, da bi se sprečilo smrzavanje mehaničkih delova daleko od motora. Motor i hladnjak su pokriveni ćebetom da toplota ne bi odlazila. U slučaju kvara stvari postaju ozbiljne: da bi se automobil utoplio, potrebno je izgraditi šator oko njega i zapaliti vatru, a suprotnom auto se ostavlja tu gde jeste i čeka mašinu za vuču - ili sledeće proleće.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Ukoliko se zamrzne kuća, u njoj se ne živi

 

Sistem grejanja u stambenim zgradama je kritičan i mora da radi bez prekida, inače eto ozbiljnih problema. U stvari, zgrada može potpuno da se zamrzne, a kada se to desi, nema ponovnog zagrevanaja do sledećeg proleća. Ulazi imaju dupla ili trodupla vrata kako se smanjio gubitak toplote kada neko uđe u zgradu. Prozori, normalno, imaju trostruka stakla.

 

I poslednji savet: ne dirajte ništa golim rukama dok ste napolju, naročito metal. Jer dodirnuti kvaku na vratima na -50 bez rukavica može biti veoma bolno iskustvo.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    25. decembar 2016 | 12:19

    Secam se jednom da je bilo -25, bio sam 5. razred i krenuo sam u skolu bez kape i rukavica. 5 min. do skole mi je bilo najbolnije iskustvo po hladnoci. Prvo mi se ruka zalepila za kapiju, posle su mi se usi toliko smrzle da ni danas vise ne izlazim bez kape cim je na kalendaru izmedju novembra i marta.

  • ana

    26. decembar 2016 | 08:06

    strasno i za citanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA