Ljudi manje umiru ako ih leče žene, a kada vidite zašto - nikada više nećete otići kod muškog lekara

Kao pacijenti, skloniji smo da svoje poverenje damo doktorima, ali izgleda da ni malo nismo u pravu

  • 2

Jedno američko istraživanje je dokazalo da je manja verovatnoća da će pacijenti umreti ili da će im se bolest vratiti ako ih leče žene doktori. Evo i zašto je to tako.

Prepoznaj simptome na vreme! Zdravlje upozorava: Ili sprečite ili lečite!

LEKARI OTKRILI TAJNU O KOJOJ SVI ĆUTE: Ove lekove i analize nemojte koristiti jer uopšte ne pomažu!

Neka ranija istraživanja pokazivala su da lekarke pružaju kvalitetniju medicinsku brigu. Naime, poznato je da žene doktori rade više ispitivanja i da više pričaju sa pacijentima.

Međutim dosad se nije istraživalo da li pol lekara ima uticaj i na ishod lečenja.

Naučnici s Bostonskog fakulteta za javno zdravlje su  ispitali milion korisnika nacionalnog zdravstvenog osiguranja starijih od 65 godina, koji su bili na bolničkom lečenju od 1. januara 2011. do 31. decembra 2014. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

Istražena je povezanost između pola lekara i mortaliteta pacijenata u toku prvih 30 dana, odnosno koliko je pacijenata umrlo u 30 dana od prijema u bolnicu, ali i povezanost sa procentom vraćanja na bolničko lečenje u istom roku.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu "JAMA Internal Medicine".

Foto: Profimedia/F1 Online Foto: Profimedia/F1 Online

Naučnici su uzeli u obzir karakteristike pacijenata, težinu bolesti i isključili iz istraživanja pacijente sa intenzivnog lečenja. Pokazalo se da je verovatnoća smrtnog ishoda kod pacijenata koje su lečile žene bila manja za pet odsto. Isti procenat je primećen i u slučaju povratka pacijenata u bolnicu, u odnosu na pacijente koje su lečile njihove muške kolege.

- Razlika u mortalitetu nas je iznenadila. Pol lekara je bio prilično važan kod najtežih pacijenata. Rezultati upućuju na to da moguće razlike u načinu lečenja koji koriste lekari, odnosno lekarke mogu da imaju važne kliničke posledice - objašnjava vođa istraživanja Jusuke Cugava.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ovo istraživanje je postavilo novu naučnu pretpostavku prema kojoj su lekari skloniji nepotrebnim rizicima pri lečenju i imaju preveliku samouverenost u svoje sposobnosti za rešavanje problema.

Bez obzira na rezultate ovog istraživanja, lekarke su i dalje manje plaćene od lekara i imaju manju šansu da napreduju na poslu.

Pogledajte od čega najčešće umiru Srbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Bombarder

    3. januar 2017 | 19:02

    Kod nas ti je svejedno. Ako im dopadnes saka ugasio si

  • Crni

    3. januar 2017 | 21:56

    Kod nasih si ko god bio pomoci ti nema.. Ovde pravih lekara više nema..,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA