≫ 

KVASAC je neverovatno zdrav, ali evo kada može da postane - UBICA!

Mnoge stvari ne znamo o namirnicama koje unosimo u svoj organizam, a kvasac je samo jedna od njih. Sada rešavamo misteriju o tome kako baš on utiče na vaše zdravlje

  • 3

Kada spomenete kvasac sigurno prvo pomislite na hleb. O zdravlju hleba se stalno raspravlja, ali šta je sa uticajem kvasca na vaš organizam?

PILA SAM DOMAĆI KVASAC: Evo kako mi se telo promenilo za samo mesec dana!

Kvasac kao pojedinačna namirnica je apsolutno zdrav. 

Naime, kvasac je bogat izvor vitamina B, koji pospešuje funkcionisanje nervnog sistema, a pored toga pomaže u regeneraciji kože, kose i noktiju.

Osim ove dobrobiti, njegovih 18 aminokiselina ga deklarišu kao proteinsku bombu, što u svakom smislu pogoduje zdravlju organizma.

Kvasac sadrži i glikogen, zbog čega je jako hranljiv, ali i mnoge enzime i čak 15 minerala.

Foto: pollas via Foter.com / CC BY-NC-SA Foto: pollas via Foter.com / CC BY-NC-SA

Ako biste konzumirali ovu namirnicu svaki dan posle jela, i to samu, vaše zdravlje bi bilo besprekorno.

Međutim, jako mali broj ljudi na ovaj način primenjuje kvasac u ishrani. Većina ga unosi kao pomoćni sastojak hleba i peciva.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U ovoj formi, kvasac gubi sve svoje dobrobiti.

U kombinaciji sa brašnom, on stvara smesu koja se lepi za zidove creva, pa automatski dolazi do problema sa varenjem tako što je sprečena aktivna apsorpcija hranljivih materija. Kao posledica stvaranja ove gotovo cementne naslage u crevima, može da dođe i do njihovog ozbiljnog oboljevanja, što utiče na kompletno zdravlje organizma.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Smetnje u varenju se javljaju i zbog pojačanog vrenja, do kojeg dolazi kada se kvasac kombinuje sa šećerima, što je slučaj i pri pravljenju hleba, i pri pripremanju peciva.

Dakle, ukoliko želite da sačuvate zdravlje, kvasac jedite zasebno, iako nije najukusija namirnica.

Pogledajte šta još uništava vaše zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atina

    24. januar 2017 | 17:40

    Kako da umesim hleb ili kiselo testo vez kvasca?

  • gospodicna

    27. april 2019 | 13:56

    Prasak za pecivo bez fosfata ili soda bikarbona (bez aluminijuma)+limunov sok. U DM-u ima i neki organski kvasac.

  • 8

    30. maj 2019 | 11:45

    Koliko je dovoljno svezeg kvasca da se pojede,probala sam ga rastvorenog u vodi,mnogo je gadno,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA