≫ 

10 upozoravajućih znakova koji govore da MORATE da prestanete da JEDETE HLEB

Ukoliko još ne znate kako gluten utiče na vas, proverite da li imate neki od pobrojanih simptoma, odnosno bolesti

  • 2

Priča o glutenu ne prestaje. Dok se ne dokaže da li ovaj protein zaista utiče loše na ljudsko zdravlje ili je to stvar mode, nije loše da još jednom proverite kako na vas utiče.

Nisam jela hleb četiri meseca i desilo se nešto što uopšte nisam očekivala

ŽIVOT BEZ GLUTENA: Evo kako mala promena u ishrani može da poboljša vaše zdravlje!

Gluten je protein kog ima u pšenici, raži i ječmu. Ali danas izgleda glutena nema samo u proizvodima na kojma piše da su bez glutena. Procenjuje se da više od 90 odsto svetske populacije nema dijagnozu intolerancije na gluten niti celijakije. Takođe, smatra se da čak 15 odsto populacije SAD netolerantno na gluten.

Ako sumnjate da statistika preteruje, proverite da li i vi možda imate neke od ovih simptoma:

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

1. Osećate da ste puni gasova ili naduveni, imate proliv ili zatvor. Zatvor je češći kod dece netolerantne na gluten.

2. Imate keratosis pilaris, poznat i kao guščja kožica - pojava orožalih čepova na koži najčešće na spoljašnjoj i zadnjoj strani nadlaktica, na butinama, na celom telu osim šaka i stopala - a uzrokuje je nedostatak masnih kiselina i vitamina A.

3. Osećate zamor, umorni ste posle obrok koji sadrži gluten.

4. Imate autoimunu bolest poput Hašimoto tiroiditisa ili Hašimoto sindroma, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, psorijazu, sklerodermu (tvrda koža) ili multiplu sklerozu.

5. Imate neurološke simptome kao što su vrtoglavica ili gubitak ravnoteže.

6. Imate hormonski disbalans, kao što su PMS ili neobjašnjivu neplodnost.

7. Patite od migrenoznih glavobolja.

8. Dijagnostikovani su vam hronični umor i fibromijalgija. Ove dijagnoze jednostavno ukazuju na to da vaš lekar ne može da otkrije šta je uzrok vašeg umora ili bola.

9. Imate zapaljenje, otok ili bol u zglobovima - prstiju, kolena ili kukova.

10. Anksioznost, depresija, promene raspoloženja i poremećaj pažnje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako se dijagnostikuje netolerancija na gluten?

Najbolji način je da se eliminiše hrana koja sadrži gluten na dve-tri nedelje, a zatim da se ponovo vrati. Gluten je veoma veliki protein i možda će vam biti opotrebno godinu dana da se organizam očisti od njega. Što duže ne konzumirate gluten, to bolje. Još jedan siguran način jeste test krvi.

Kako se leči netolerancija na gluten?

Eliminisanjem glutenskih namirnica iz ishrane vaše zdravlje će se značajno poboljšati. A to takođe znači da morate eliminisati gluten iz svake nameirnice i supstance koju uzimate, jer čak i tragovi glutena mogu izazvati reakciju imunosistema. Dakle, morate da eliminiše 100 odsto glutena iz ishrane.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    16. mart 2017 | 11:37

    od danas jedem pitu iburek bez hleba. bash me zanima shta ce biti

  • Milan

    16. mart 2017 | 12:09

    Svi na brokoli kao djokovic i bicete zdravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA