≫ 

NAJBOLJI SAVETI IKADA: Kako (i kada) da savršeno pregovarate o boljoj plati na poslu

Pregovori o plati znaju da budu zastrašujuće iskustvo, ali ne mora uvek da bude tako. Ključ za uspeh je da budete pripremljeni, fleksibilni i razgovor ne vodite o novcu već o vašim dostignućima

  • 2

Ima li goreg osećaja u stomaku od onog kada treba svog šefa da pitate za veću platu, pogotovo ako je on toliko zauzet da nije stigao da primeti koliko naporno radite na poslu. Ovo su neki od saveta koji bi mogli da vam pomognu da taj razgovor ne bude toliko neprijatan.

Tri saveta kako da saopštite šefu da niste zadovoljni poslom

Pet znakova da treba da napustite sadašnji posao u 2017. godini

1. Prepoznajte priliku kada možete da pregovarate

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Većina kompanija ima redovno praćenje učinka pa radnici nakon toga mogu da pregovaraju o povišici. Ipak, najbolji trenutak da počnete da pregovarate o tome je kada vam se poveća odgovornost i obim posla. Ako ste prepoznali takve situacije, onda nećete morati da čekate da kompanija sama odluči da vam poveća platu.

2. Istraživanje

Trebalo bi uvek da vodite evidenciju o svojim uspesima, situaciji na tržištu i koliko se vaša pozicja plaća kod konkurencije. Isto tako morate da znate kako stvari funkcionišu u vašoj kompaniji, šta motiviše vašeg šefa. Sve ove informacije će vam pomoći da se mnogo bolje pripremite kada pitate za povišicu.

3. Budite precizni

Nije dovoljno samo reći "Želim povišicu". Morate da znate šta tačno želite. Ako niste precizni u svojim zahtevima, onda će druga strana odlučiti umesto vas i možda staviti vas na pozciju sa koje nećete moći da napredujete.

4. Novac ima alternativu

Plata je sredstvo za život. Kada pregovarate, razmislite o stvarima koje firma može da vam pomogne da pobljšate životni stil. Recimo da dobijete duži odmor, fleksibilno radno vreme, mogućnost za razvoj, pravo na naknadu... Možda su ove opcije mnogo lakše i ostvarive za vašu kompaniju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

5. Budite fleksibilni, ali držite se cilja

Pregovori mogu da propadnu ako niste fleksibilni. Na primer, pretpostavljamo da želite povećanje od 20 odsto, ali dobijete kontra ponudu koja se odnosi na nešto veću platu i finansijske kompenzacije za podsticaj učinka. Ako budete fokusirani samo na povećanje, onda rizikujete da ne dobijete ono šta želite.

6. Dobro upoznajte šefa

Pokušajte da shvatite kakav vaš šef ima pogled na svet. Ako ona ili on vole rešenja, onda kada budete pregovarali, donesite rešenje za neki problem. Ako su od onih koji vole da budu heroji, dozvolite im to. Što više budete mogli da razgovarate na njihovom nivou, imaćete veću šansu.

7. Budite dosledni

Vaši pregovori će se voditi na nekoliko načina, lično ili preko e-maila. Ako je vašem šefu potrebno vreme da razmisli o vašem predlogu, omogućite mu to, ali nemojte da to traje predugo, jer postoji opasnost da se pregovori nikad ne završe.

8. Ne plašite se negativnog odgovora

To se svakako mora jednom dogoditi. Ne plašite se, jer "NE" ne znači kraj. Možete postavite pitanje: Pod kojim uslovima možete da mi to omogućite? Šta treba da promenim da bih dobio povišicu? Postavljanjem pitanja možete otkriti informacije koje su vam potrebne da to "NE" pretvorite u "DA".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markidjoni

    7. april 2017 | 08:03

    Nikad nisam trazio povisicu, ali sad cu to uciniti. Cekam samo povoljan trenutak

  • Tomaseli

    9. april 2017 | 07:48

    Dobio sam unapredjenje a da nisam ni znao a poslodavac mi sam podigao platu i dodatnu stimulaciju. Voleo bih da procitam imali jos takvih u Srbiji sever Srbije brate!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA