≫ 

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici prvi put izlečili živo biće od HIV-a

Naučnici su tehnikom zamene gena u DNK lancu došli do neverovatnih rezultata.

  • 1

Istraživači sa Templ Univerziteta su primenili CRISPR tehnologiju za  isecanja HIV DNK iz genetskog koda miševa, sa pozitivnim rezultatima.

Naučnici su po prvi put iz životinjskog organizma izbacili HIV virus. Ovim je otvoren put ka kliničkom ispitivanju ljudi i primenenom ove tehnike i na ljudski organizam.

Razbijamo strah od testiranja na HIV: Ova pitanja vas čekaju pre vađenja krvi (FOTO)

Rezultati istraživanja prvi su na svetu koji su pokazali da "razmnožavanje" HIV virusa može biti sprečeno, a virus eliminisan iz životinjskih ćelija uz pomoć tehnike modifikovanja gena pod nazivom CRISPR koja je stara 6 godina i još nije isprobana na ljudima.

Za lečenje zaraženih miševa koristili su ovu tehniku za blokiranje replikacije virusa i potencijalno sprečavanje sistemske infekcije.

Strategija koju su koristili nazvana CRISPR podrazumeva precizno otkrivanje zaraženog mesta,  njihovo uklanjanje iz DNK lanca i zamena novim .

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Istraživači su koristili tri "životinjska modela" u svojoj studiji, uključujući i uspešan test na modelu koji je uključivao miševe koji su imali ljudske imune ćelije, kada HIV vrlo često može da prođe nedetektovan.

Druga dva modela uključivala su tehnologiju modifikovanja gena kod miševa koji su tek dobili infekciju, kada se HIV aktivno širi, i kod miševa koji su imali hroničnu infekciju.

"Potvrdili smo podatke prethodnog istraživanja kada smo uspeli da eliminišemo HIV iz ćelija u laboratorijskim uslovima uz pomoć tehnologije modifikovanja gena", izjavili su istraživači sa Templ i Pitsburg univerziteta.

Trajan lek za HIV je do sada bio neuhvatljiv jer je virus u pojedinim ćelijama mogao da održava infekciju. Antiviralni lekovi uspevaju da smanje deljenje virusa tako da samo mali broj imunih ćelija ima infekciju, ali ako se prestane njihovo uzimanje, skriveni virus može ponovo da počne da se širi i nastavi da uništava ljudski organizam.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA