≫ 

Svakome se ovo desi barem jednom u snu, a niste ni svesni koliko opasno može da bude - pogotovo ako spavate na leđima!

U pitanju je prilično neugodno iskustvo koje može postati veoma opasno ako primetite da se ponavlja često

  • 5

Pojava poznata kao paraliza sna se prilično ćesto dešava, a da osoba toga nije ni svesni.

IMATE ČESTO NOĆNE MORE? Loši snovi mogu da ukažu na ozbiljne probleme

Izmišljen pametni jastuk: Budiće vas na poseban način kako ne biste mrzovoljni ustajali iz kreveta (VIDEO)

Neurolog dr Kristofer Vinter, objašnjava paralizu sna kao nemogućnost govora ili pomeranja tela u trenutku kada se budite ili tonete u san.

Postoje više objašnjenja za ovu pojavu. S medicinske strane gledano, to se dešava kada osoba spava na leđima, a to nije položaj koji joj odgovara.

Slično se dešava kada neko ima košmare, jer je spavao na leđima i zbog neudobnog položaja je imao takve snove.

U ovoj situaciji mozak šalje kičmi signal da se telo ne pomera. Druga situacija je kada je mozak aktivan, odnosno osoba postaje svesna.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Telo i dalje oseća efekat REM paralize, pri čemu se javljaj osećaj potpune nemoći, kako nemogućnost govora, tako i nemogućnost pomeranja tela. Dr Vinter smatra da su stres, promena navika ili česta putovanja, uzroci paralize sna.

Drugo objašnjenje je spiritulno. Prema rečima dr Dženifer Hajt sa Univerziteta u Kolumbiji, paraliza sna je zastrašujuća pojava.

U tom trenutku imate osećaj da je neko prisutan u sobi, neka natprirodna sila, a sami ste.

Mogu se osećati intezivni mirisi, poput onih cvetnih. Prisustvo neke sile koja vas pritiska, vezuje ili jednostavno kao da lebdi nad vama. Najčešće se dešava između 3 i 5 sati ujutro.

U nekim ekstremnim situacijama, pogotovo kod starijih ljudi ova pojava može da stvori osećaj panike, neopisiv strah i veoma retko koban ishod.

Ukoliko se ova pojava često ponavlja, može da ukaže na prisustvo narkolepsije. To je stanje za koje je karakteristična pospanost tokom dana, do te mere da mogu zaspati gde god da se nalaze, pa čak i na ulici.

Nemate razloga za brigu ukoliko vam se ovo veoma retko dešava, a pri tom se osećate dobro i imate energije. Ako vam se često dešavaju paralize sna, trebalo bi  da razgovarate sa doktorom, kako bi našli rešenje, dodao je dr Vinter.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    24. maj 2017 | 12:00

    Desilo mi se dva - tri puta. Poenta svega je truditi se da se telo zaljulja u krevetu, čim se malo jače pomeri trenutno sve nestaje. Takođe mi se dogodilo da u toku sna budem svestan da sanjam, ne mogu oči nikako da otvorim i san uveliko traje, u snu govorim ostlim akterima sna kako ne želim da učestvujem jer znam da je to san, ali nikao ne mogu da otovrim oči. To je veće mučenje od ove paralize. U ovom slučaju kao da vam neko natakne VR naočare i sve što vidite je neki imaginarni svet i tamo sve možete, ali ne znate kako da se vratite u stvarnost koju apsolutno osećate i svesni ste je.

  • Groficaofica

    24. maj 2017 | 09:41

    Nema veze polizaj niti vreme,desavalo mi se u mladosti,jezivo je a nema veze ni sa narkolepsijom...mozak ,,budan,,a telo spava

  • MICI

    25. maj 2017 | 11:44

    Vanzemaljci eksperimentisu sa nama I kad nas vracaju,to je to stanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA