≫ 

Širi se malo poznati virus koji prenose krpelji, a može da ima fatalne posledice

Ovaj virus uznapredovao je u SAD i može da vas ubije za samo 24 sata

  • 3

Većina oboljenja koje prenose zaraženi krplelji su ozbiljna, ali ovo bi moglo posebno da vas zabrine ako se ima na umu da, prema procenama naučnika, virus može da se proširi širom planete za manje od 15 minuta.

VEROVALI ILI NE: Ako vas ujede ovaj insekt, postaćete alergični na roštilj

Otkrivamo kako da bezbedno uklonite krpelja (VIDEO)

Najezda insekata u Prokuplju: Za dan 40 berača višanja završilo u Hitnoj pomoći

Reč je o Povasan virusu, koji je naziv dobio po mestu u Kanadi u pokrajini Ontario. Prvi put otkriven je pedesetih godina prošlog veka. U početku obolele su inficirali krpelji, koji su u to vreme retko grizli ljude, ali su međuvremenu "proširili svoj asortiman".

Virus se kreće brzo. Nakon što vas ugrize zaraženi krpelj, potrebno je da prođe samo nekoliko sati pre nego što se pojave prvi simptomi. Virus izaziva upalu mozga, membrane oko mozga i kičmene moždine. Simptomi su povraćanje, zbunjenost, poteškoće u govoru, groznica, galvobolja, pa čak i napadi panike.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Znamo da ako nekoga ugrize zaražen krpelj sa ovim virusom, ima 50 odsto šanse da doživi neko neurološko oštećenje, a 10 odsto slučajeva da umre - rekao je Durland Fiš, profesor epidemiologije na Jejlu, prenosi "Biznis Insajder".

Njega šire krpelji koji takođe izazivaju Lajmsku bolest. Činjenica da je virus prvi otkriven u Ontariju, a kasnije se pojavio u SAD,  ne mora da znači da se širi, kaže Rafal Tokarz, naučni saradnik na istraživačkoj radionici Univerziteta Kolumbija.

- Postoje velike šanse da obolite od Lajmske bolesti ako vas inficira zaraženi krpelj. Procenjuje se da svake godine 300 ljudi dobije ovu bolest - rekao je Tokarz.

Za razliku od Lajmkse bolesti za Povasan virus ne postoji adekvatan tretman.

- Ne želim da širim paniku, ali ovo može da bude ozbiljno, jer protiv njega nemamo adekvatnu vakcinu ili sredstvo - poručio je Fiš.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA