ŠOKANTNO NAUČNO OTKRIĆE: Hemoterapija pospešuje rast ćelija raka

Iako je do sada hemoterapija smatrana za najefikasniji vid borbe protiv kancera, ispostavilo se da ovaj vid lečenja pacijentima zapravo može da pogorša stanje

  • 2

Odavno se zna da hemoterapija podjednako snažno deluje kako na delove organa tumorom, tako i na potpuno zdravo tkivo. Međutim, neretko se dešava da ovaj vid tretmana ne bude stoprocentno uspešan i osoba ne uspe da se izbori sa malignom bolešću. Na početku, tumor odlično reaguje na tretman i počinje da se povlači, da bi zatim ponovo počeo da raste, a kasnije postao potpuno otporan na terapiju.

Tragajući za uzrocima zbog kojih dolazi do toga da je prilikom lečenja živih pacijenata toliko teško uništiti ćelije raka, dok u laboratoriji maligne ćelije odlično reaguju na zračenje, naučnici iz Fred Hutchinson Cancer Research centra iz Sijetla su došli do potpuno neočekivanog otkrića.

Ispostavilo se da zdrave ćelije, nakon izlaganja ovom agresivnom vidu terapije, luče povećanu količinu jedne vrste proteina, nazvanog WNT16B, koji omogućava preživljavanje ćelija raka. Potom, tumor nastavlja dalje da raste i postaje otporan na dalje tretmane. Najveća stopa širenja malignih ćelija dešava se upravo u pauzama između dva tretmana.

- Naši nalazi pokazuju da oštećenje zdravih ćelija može da ima direktan uticaj na rast tumora. Povećano lučenje WNT16B utiče na ćelije raka, podstičući njihov rast, razmnožavanje i širenje, a što je najstrašnije, one vrlo brzu stiču otpornost na dalju terapiju – rekao je jedan od koautora studije Piter Nelson.

Međutim, ova studija ne bi trebalo da uništi nadu svima onima kojima je hemoterapija jedina opcija da savladaju rak.

- Daljim istraživanjima trebalo bi ispitati kako bi antitela koja bi se borila protiv WNT16B, davana uz terapiju, mogla da pomognu da se uništi više ćelija tumora. Kao alternativa, možda ne bi bilo loše primenjivati manje, blaže toksične doze hemoterapije  – optimistični su naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    8. avgust 2012 | 19:53

    @Ian Ocigledno nisi dovoljno informisan o tome koliko nezeljenih dejstava sa sobom nosi hemoterapija i kroz kakav pakao prolaze oni koji je primaju. Nedavno sam pisala jedan naucno-istrazivacki rad o jednom citostatiku koji se primarno koristi u lecenju karcinoma ovarijuma, pa sam procitala pregrst naucnih studija o hemoterapiji i njenim efektima. Citostatici pored toga sto unistvaju tumorske celije oni nazalost unistavaju i zdrave celije pa hemoterapija sa sobom nosi mnogo nezeljenih dejstava kao sto je leukopenija, trombocitopenija...sto se moze lose odraziti na imunitet. Najbolje bi bilo koristiti neki citostatik do operacije, i odstraniti tumor operacijom ukoliko je moguce pa nastaviti neko vreme sa koriscenjem citostatika kako se ne bi ponovo javio. Mada nije sve u tome, treba u potpunosti promeniti lose zivotne navike (ishranu npr ili fiz. aktivnost, prestanak pusenja, voditi racuna o dobrom snu, preterano izlaganje suncu itd.) koje su inace i dovele do nastanka karcinoma pored genetske predispozicije. Medjutim, kada je karcinom inoperabilan onda je hemoterapija jedini nacin da koliko-toliko produzi zivot pacijentu. Citala sam knjigu jedne zene iz SAD-a koja je inace lekar i koja je pobedila karcinom dojke bez hemoterapije. Kada su joj biopsiji utvrdili da je kvrzica na dojci tumorsko tkivo, izricito je od njenog kolege odbila hemoterapiju jer je i sama bila svesna koliko je stetna. Promenila je u potpunosti svoje zivotne nauke, i posle jako teske godine uspela je da se izleci.

  • ian

    7. avgust 2012 | 22:32

    pa naravno... kemoterapija je zapravo nacin da se covjeka sto prije ubije i uz sto manje boli i patnje... a ne da ga rak toliko dugo jede i ubija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA