Za dve godine rađaće se bebe sa genima troje roditelja

Zahvaljujući razvoju novih tehnika vantelesne oplodnje, koje sve svoje snage usmeravaju ka iskorenjivanju naslednih bolesti, uskoro možemo očekivati decu koja će u sebi nositi genetski materijal više od dve osobe

  • 3

Britanski stručnjaci za veštačku oplodnju čekaju od svoje vlade dozvolu da krenu sa istraživanjem nove in vitro metode koja bi mogla da pomogne u istrebljenju genetskih oboljenja, kao što je mišićna distrofija.

Ova tehnologija podrazumeva da se iz jajne ćelije majke izoluje zdravi DNK, a zatim on (pre ili nakon oplodnje) ubaci u jajnu ćeliju žene donora, čime se eliminiše mogućnost prenošenja genetske greške iz oslabljenih majčinih mitohondrija na plod. Embrion se zatim imlantira u matericu zdrave majke, koja bi za devet meseci trebalo na svet da donese dete koje bi bilo bez predipozicija za određeno oboljenje.

Teorijski, ova beba bi u sebi nosila genetski materijal tri osobe: majke, oca i donora, s tim što ono ne bi nasledilo osobine donatora.

Kako se i očekivalo, ova procedura izazvala je pravu etičku buru. Protivnici procedure upozoravaju da je u pitanju stvaranje hibridne dece, a izdavanje dozvole za ovakve eksperimente moglo bi da ostavi posledice na buduća pokolenja.

Šta su to mitohondrije?

Mitohondrije su ćelijske organele cilindrične strukture zaslužne za metabolizam ćelije. Svaka od njih u sebi ima malecni pramen DNK, nosioca 37 od 23.000 ljudskih gena, čiji je majka prenosilac. No, mutacija mitohondrijske DNK, generatora energije, može dovesti do pedesetak ozbiljnih i neizlečivih naslednih bolesti. Zbog toga je jedno u 5.000 dece pogođeno simptomima kao što su slepilo, gluvoća, srčani i bubrežni problemi i rana demencija, a mnoga od njih ne dožive odraslo doba.

Nova metoda omogućila bi da se na godišnjem nivou u zemlji kao što je Srbija spase tridesetak života.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SadClown

    20. januar 2012 | 15:45

    Errrwhaat? http://t.co/zySBnP1F

  • HogarBg

    20. januar 2012 | 13:29

    Iključivo ljubičasta. :D RT @telegrafrs: Za dve godine rađaće se bebe sa genima troje roditelja http://t.co/XjuQiQHd

  • telegrafrs

    20. januar 2012 | 13:28

    Za dve godine rađaće se bebe sa genima troje roditelja http://t.co/pHvpN49k

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA