VEŽBAJTE: Fizička aktivnost smanjuje žudnju za nikotinom

Kako je utvrdio tim britanskih stručnjaka sa Eksiterskog univerziteta, pušači koji žele da smanje broj cigareta ili sasvim ostave pušenje, mogli bi intenzivnim fizičkim aktivnostima da se izbore protiv želje za duvanom

  • 1

Analizirajući rezultate devetnaest studija, britanski tim je utvrdio da fizička aktivnost - najčešće je to bilo brzo hodanje ili vožnja biciklom - privremeno smanjuje žudnju za nikotinom, mada nije jasno da li to doprinosi i potpunom ostavljanju cigareta.

Utvrđeno je takođe da pasivne aktivnosti, kao što su gledanje TV-a ili sedenje, uz potpuno mirovanje, ni najmanje ne smanjuju žudnju za nikotinom.

Stručnjaci objašnjavaju da fizička aktivnost možda umanjuje želju za pušenjem zato što odvraća pažnju s nje. Osim toga, fizička rekreacija popravlja raspoloženje čoveka pa on gubi potrebu da se oseća bolje time što će popušiti cigaretu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    15. januar 2020 | 18:37

    redovno idem na aerobik, trcim ali i dalje purnjam. cini mi se da posle vezbanja imam i vecu zelju da zapalim. srecim mogu da ne pusim danima ali da ostavim nema sanse. uvek imam za ne daj boze u kuci i kolima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA