GORKA SUDBINA POP MUZIKE: Savremeni hitovi su sve depresivniji

Prema rezultatima najnovije opsežne studije, pop muzika današnjice postala je depresivnija, tužnija i daleko melaholičnija u odnosu na onu koja se slušala pre pola veka

  • 1

Tek pošto su naučnici saopštili da je moderna muzika glasnija i dosadnija nego što je bila pre pedeset godina, novo istraživanje objavljeno u listu Psihologija estetike, kreativnosti i umetnosti navodi da su popularne pesme sve tužnije i melanholičnije.

Studija je analizirala tempo i melodiju 1.010 najpopularnijih pesama u periodu od 1965. do 2009. godine koje su dospele na Bilbordovu listu top 40 pesama. Autori istraživanja, Glen Šelenberg i Kristijan fon Šiv, tvrde da su srećne pesme obično bržeg tempa i u višem ključu, dok su tužne melodije sporije i dubljih tonova.

Prema njihovim podacima broj tužnih pesama se udvostručio u poslednjih pedeset godina, a svoj vrhunac spore pesme su imale devedesetih godina prošlog veka. Osim toga, pesme su sve duže, a primećeno je i sve veće prisustvo žena-izvođača.

- Tokom godina, popularne numere su postajale sve duže, a povećao se i broj ženskih umetnika. Takođe, primećen je sve veći broj numera dubljih tonova i usporavanja tempa melodija čime je potvrđena hipoteza da je popularna muzika postala tužnija – tvrde istraživači i dodaju:

- Razlog tome je porast konzumerizma i kulturalnog individualizma koji zahteva više izbora. Kupci su željni da pokažu kako imaju sofisticiraniji ukus zbog kojeg su vesele pesmice poput Waterloo grupe "Abba" postale demode, naivne i klinačke – zaključuju oni.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • h1ghwaymen

    29. avgust 2012 | 15:59

    Tako je, recimo ona Slana Ctrl+Alt+Del Rey je jedna od najgorih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA