JESENJI BLUZ: I ljubimci pate što je vašem odmoru došao kraj

Ako ste mislili da je samo vašoj deci i vama teško zbog povratka u školu ili na posao nakon divnog letnjeg raspusta, varate se! Stručnjaci kažu da se i kućni ljubimci teško privikavaju na uređeni život posle novostečene slobode tokom leta

  • 0

U Francuskoj, gde su jednomesečni odmori uobičajena stvar, problem je naročito akutan.

- Svaki put kada se vratimo sa odmora, moja maca danima koristi moj krevet kao toalet – žali se Filim Uzan, ponosni vlasnik jedne sijamske mace.

Nemačka ovčarka Nana odbija da jede iz činije i ignoriše svoju vlasnicu Monik Gastinel. Posle nekoliko nedelja lunjanja po plažama i prirodi, durenje može da potraje danima, a stručnjak za ponašanje životinja Alin Oble kaže da je takvo ponašanje očekivano.

- Ako pas stalno laje ili žvaće nameštaj kada se vrati sa odmora, on pokazuje da mu nedostaje društvo i da ima takozvani "bluz povratka u svakodnevnu realnost". Najvažnije je da se životinje ne kažnjavaju. Igranjem sa stvarima koje pripadaju gospodaru pas održava kontakt sa njim. Oni sada moraju ponovo da nauče da budu kod kuće samiobjašnjava Oble.

I za pse i za mačke, stručnjaci preporučuju da ih vlasnici nečim stimulišu ili zainteresuju dok su na poslu, a deca u školi.

- Savetujem sakrivanje keksića po sobama ili, ako su napolju, mačke će većinu vremena provesti jureći leptire – kaže veterinarka Selin Musur.

Igračke specijalno dizajnirane za životinje takođe pomažu u borbi protiv dosade, a mogu i da spasu noge stolica ili stolova. Od suštinske je važnosti da se ljubimci vrate u normalnu rutinu poslednjih dana odmora.

- Potrebno je nastaviti sa redovnim jutarnjim i večernjim šetnjama i davati im hranu u isto vreme kao i kada radite. Mačke bi trebalo da se iz bašte presele u kuću kako bi se ponovo upoznale sa teritorijom – savetuje Musurova.

Baš kao i njihovi vlasnicima, i ljubimcima se dešava da se na odmoru opuste i nabace koji kilogram viška. Veterinari saveruju da ih što pre treba "uterati" u normalni režim ishrane i smanjiti davanje grickalica.

- Većina životinja se za nekoliko dana adaptira na novu rutinu. Ali ako nekoliko dana odbijaju da jedu ili neće da izađu iz korpe, to bi mogao da bude znak nečeg ozbiljnijeg. U tom slučaju poseta veterinaru je neophodna – poručuju stručnjaci.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA