• 0

SPORT JE BEZBEDAN: Čak i ako ste preživeli srčani udar

Osobama koje se oporavljaju posle infarkta ili operacije na srcu se najčešće preporučuje umerena fizička rekreacija. Međutim, i sprotska aktivnost visokog intenziteta bi za njih mogla da predstavlja bezbedan izbor, poručuje tim sa Norveškog univerziteta nauke i tehnologije

  • 0

Za zdrave ljude je poznato da što intenzivnije vežbaju, to je veća korist za njihov kardiovaskularni sistem. Međutim, uvreženo je mišljenje da je za osobe sa srčanim problemima suviše intenzivna fizička aktivnost potencijalno opasna.
- Rezultati naše studije ukazuju da je rizik od kardiovaskularnih problema nizak i kod fizičke aktivnosti visokog i kod one umerenog intenziteta – tvrdi vođa norveškog istraživačkog tima Elvind Rognmo.

On i njegov tim pratili su ukupno 4.846 pacijenata u tri norveška koronarna rehabilitaciona centra. Ti pacijenti su ukupno obavili više od 170.000 sati aerobnih vežbi. Oko 130.000 sati tih aktivnosti bilo je umerenog intenziteta - na primer jednosatno hodanje, pri kojem srce radi sa 60 do 70 odsto kapaciteta.
Ostatak fizičkih aktivnosti bio je visokog intenziteta, s tim što su se sprovodile po četiri minuta, posle čega su sledila četiri minuta relaksiranije aktivnosti, pa opet iznova. Aktivnosti visokog intenziteta su bile vožnja bicikla, džoging ili kros-kantri skijanje. Pri njima je srce pacijenata radilo sa 85 do 95 odsto kapaciteta.
Tokom obavljanja umerenih fizičkih aktivnosti, kod jednog pacijenta je došlo do srčanog zastoja sa smrtnim ishodom, dok su tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti zabeležena dva slučaja srčanog zastoja, s tim što su oba pacijenta preživela.
Na osnovu ovakvih rezultata, norveški tim je preliminarno zaključio da se koronarnim pacijentima mogu ponuditi i fizičke aktivnosti visokog intenziteta, ali tek posle dodatnih provera navedenih zaključaka.
(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima