LOŠE VESTI, STUDENTI: Ginko ne poboljšava koncentraciju i pamćenje

Kako je utvrdio tim francuskih stručnjaka iz bolnice Kaslardi u Tuluzu, kineski tradicionalni biljni lek koji se dobija iz ploda i listova drveta ginko biloba uopšte ne smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

  • 1

U nekim krugovima, godinama se verovalo da ginko predstavlja čudotvorno sredstvo za povećanje mentalnih sposbnosti i preciznost pamćenja. Ovaj lek, koji se može nabaviti bez recepta, uglavnom se preporučivao starijim osobama koje su počele da imaju problema s memorijom, posebno onima koji imaju predispozicije za Alchajmerovu bolest, ali i studentima u vreme ispitnih rokova.

U petogodišnjem francuskom istraživanju učestvovale su 2.854 osobe starosti od 70 godina i naviše, koje su već bile kod lekara zbog problema sa pamćenjem. Ekstrakt iz lišća drveta ginko biloba, u obliku pilula, dva puta na dan je davan polovini ispitanika, dok su ostali dobijali placebo koji je imao sličan ukus i izgled kao pilule ginka.

Tokom pet godina, kod četiri odsto ispitanika iz grupe koja je dobijala ginko, utvrđena je "verovatna" Alchajmerova bolest, dok je u placebo grupi ovakva dijagnoza postavljena kod pet odsto ispitanika. Tim iz Tuluza, kojim je rukovodio Bruno Vela, procenio je da razlika u obolevanju od Alchajmera između dve grupe nije od statističkog značaja.

Francuskim istraživanjem su potvrđeni rezultati jedne ranije američke studije iz 2009. godine o (ne)efikasnosti ginka u prevenciji Alchajmerove bolesti.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rock

    7. septembar 2012 | 18:46

    jos pre par god. sam se uverio u ove tvrdnje. kupovao sam 5,6 meseci zaredom i redovno pio i nikada nisam primetio neko posebno poboljsanje. memoriju sam treningom postizao a koncentracija je stalno varirala...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA