• 0

AMBALAŽA TRUJE: Plastične boce i limenke opasne za decu

Deca koji u urinu imaju viši nivo hemikalije bisfenol A (BPA), glavnog sastojka ambalaže raznih napitaka, nalaze se pod većim rizikom da imaju višak kilograma ili postanu gojazna, poručuju stručnjaci Njujorškog univerziteta.

BPA je jedna vrsta sintetičkog estrogena, koji možda remeti hormonsku ravnotežu i metabolizam dece.
- Deca su izuzetno osetljiva na hemikalije iz spoljne sredine – napominje jedan od učesnika studije Leonardo Trasande.


BPA je u SAD već zabranjen kao sastojak flašica za bebe, ali američka Uprava za hranu i lekove (FDA) ne brani da se ova hemikalija nađe u aluminijumskim limenkama i nekim drugim vrstama ambalaže jer još nije definitivno dokazano da je štetna za odrasle, iako su neke studije pokazale da postoji veza i između gojaznosti odraslih i BPA.

Trasande i njegove kolege su analizirali rezultate jedne američke studije o zdravlju i ishrani dece, obavljene između 2003. i 2008. godine. Ovom studijom je bilo obuhvaćeno gotovo 3.000 dece starosti od šest do 19 godina. Njima je, između ostalog, izmerena visina, težina, kao i sadržaj BPA u urinu. Takođe su odgovarala na brojna pitanja o svojoj ishrani i načinu života.
Oko trećine ove dece imalo je višak kilograma, a 18 odsto je bilo i formalno gojazno. Njujorški tim je utvrdio da je samo 10 odsto studijom obuhvaćene dece iz grupe sa najmanjim sadržajem BPA u urinu bilo gojazno, dok je u grupi sa najvišim nivoom BPA u urinu 22 odsto bilo gojazno.

Stručnjaci ipak naglašavaju da su loša ishrana i nedovoljno kretanja glavni uzročnici gojaznosti kod dece, ali preporučuju i da se izbegavaju polikarbonatne boce, aluminijumske limenke i drugi proizvodi koji sadrže BPA ukoliko postoje druge opcije.
(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima