AMBALAŽA TRUJE: Plastične boce i limenke opasne za decu

Deca koji u urinu imaju viši nivo hemikalije bisfenol A (BPA), glavnog sastojka ambalaže raznih napitaka, nalaze se pod većim rizikom da imaju višak kilograma ili postanu gojazna, poručuju stručnjaci Njujorškog univerziteta.

  • 0

BPA je jedna vrsta sintetičkog estrogena, koji možda remeti hormonsku ravnotežu i metabolizam dece.

- Deca su izuzetno osetljiva na hemikalije iz spoljne sredine – napominje jedan od učesnika studije Leonardo Trasande.

BPA je u SAD već zabranjen kao sastojak flašica za bebe, ali američka Uprava za hranu i lekove (FDA) ne brani da se ova hemikalija nađe u aluminijumskim limenkama i nekim drugim vrstama ambalaže jer još nije definitivno dokazano da je štetna za odrasle, iako su neke studije pokazale da postoji veza i između gojaznosti odraslih i BPA.

Trasande i njegove kolege su analizirali rezultate jedne američke studije o zdravlju i ishrani dece, obavljene između 2003. i 2008. godine. Ovom studijom je bilo obuhvaćeno gotovo 3.000 dece starosti od šest do 19 godina. Njima je, između ostalog, izmerena visina, težina, kao i sadržaj BPA u urinu. Takođe su odgovarala na brojna pitanja o svojoj ishrani i načinu života.

Oko trećine ove dece imalo je višak kilograma, a 18 odsto je bilo i formalno gojazno. Njujorški tim je utvrdio da je samo 10 odsto studijom obuhvaćene dece iz grupe sa najmanjim sadržajem BPA u urinu bilo gojazno, dok je u grupi sa najvišim nivoom BPA u urinu 22 odsto bilo gojazno.

Stručnjaci ipak naglašavaju da su loša ishrana i nedovoljno kretanja glavni uzročnici gojaznosti kod dece, ali preporučuju i da se izbegavaju polikarbonatne boce, aluminijumske limenke i drugi proizvodi koji sadrže BPA ukoliko postoje druge opcije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA