TUK NA LUK: Virus leči akne

Naučnici veruju da bi se bezopasni virus, koji živi na ljudskoj koži, mogao koristiti u lečenju gnojnih bubuljica

  • 0

Ovaj tip virusa prirodno je programiran da cilja i uništava bakteriju Propionibacterium acnes, koja uzrokuje akne. Eksperti sa Univerziteta u Kaliforniji i Univerziteta u Pitsburgu su pronašli 11 različitih verzija virusa koji imaju ovu moć. Naučnici planiraju da započnu laboratorijske testove kako bi se ovi virusi mogli koristiti kao terapija.

- Akne muče milione ljudi, a postoji samo nekoliko vrsta terapija koje su sigurne i efikasne. Upotreba virusa, koji je prirodno programiran da napada i uništava bakteriju koja ih izaziva, mogla bi da predstavlja moćno oružje protiv fizičkih i emotivnih ožiljaka koji nastaju kao posledica ove vrste gnojnih bubuljica – rekao je vođa istraživačkog tima profesor Robert Modlin.

Akne se formiraju kada je folikul dlake blokiran uljanom supstancom koju luči telo da se dlaka ne bi isušila. Inače bezopasne bakterije, kao što je Propionibacterium acnes, koje žive na koži, tada kontaminiraju i inficiraju folikule.

Identifikovani virus u sebi nosi gen koji proizvodi protein nazvan endolizin, enzim koji ubija bakteriju tako što joj uništi ćelijski zid. Za razliku od antibiotika, koji ubijaju i mnoge vrste dobrih bakterija u digestivnom traktu, bakteriofagi, virusi koji uništavaju bakterije, napadaju samo specifične vrste bakterija.

(kliX.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA